Lutkovno gledališče Ljubljana: Čarovnik iz Oza

torek, 30. januar 2024, ob 10.30 | Gledališka in koncertna dvorana Lendavazakljucena
glasbena pravljica 4+
Zaključena predstava za učence OŠ
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Čarovnik iz Oza
Glasbena pravljica, trajanje 60 min

Čarovnik iz Oza je zgodba o nenavadnem potovanju po deželi Oz, na katerem glavna junakinja Doroteja spozna tri prijatelje, ki se ji pridružijo v iskanju vsevednega, vsevidnega in vsemogočnega čarovnika Oza.

Avtorja: Lyman Frank Baum, Jera Ivanc
Režiserka: Yulia Roschina
Dramaturg in asistent režiserke: Ivan Loboda
Scenografka in kostumografka: Vasilija Fišer
Skladatelj: Vasko Atanasovski
Koreografka: Ana Pandur Predin
Oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž
 

Foto: Mankica Kranjec


Sanjam pisane kaplje s ptičjih kril,
kje so krila še zame, da še jaz poletim?
Če ptice odletijo stran, za njimi bom šla,
tja, o tja, kjer sem doma …

 

V priredbi Jere Ivanc je čarobna dežela Oz metaforično in alegorično preizpraševanje o smislu življenja, predvsem pa o iskanju doma, ki ga v sebi nosi vsak posameznik. Skozi estetsko izčiščeno in na gib osredotočeno dramsko predstavo se dežela Oz izrisuje kot prispodoba Dorotejinih dvomov in strahov, njenega prepričanja, da ni popolna, in njenega iskanja odgovorov na vprašanja, ki se kot tornado vrtinčijo skozi njene misli. Na poti do vseprisotnega Oza novopečeni prijatelji, premagujejo ovire in razpletajo čarovnije hudobne vešče ter se vzpostavljajo in razvijajo v celostne osebe.

Na popotovanju od zore do mraka, od nezavednega k zavednemu, od teme k svetlobi premagujejo najrazličnejše preizkušnje, skozi katere preobražajo strah v pogum, jezo v hvaležnost, sovraštvo v ljubezen, krivdo v sočutje ter se vzpostavljajo v vsej svoji celovitosti. Bo Doroteja našla svoj dom? Dom je v resnici povsod, kjer se nahajamo, saj je vse, kar nas obdaja: zvezdna noč, pisane mavrične kaplje, otroški smeh, veter iz ptičjih kril … mozaik našega življenja. In dežela rumene poti je prav to: dežela Dorotejinega notranjega sveta, bitja dežele Oz pa se vzpostavljajo kot bogat spekter njene domišljije, čustev, duha.

Čarovnika iz Oza, eno najbolj priljubljenih zgodb ameriške kulture je leta 1900 napisal Lyman Frank Baum, ki si je nadvse želel napisati pravljično zgodbo, ki bi otroke popeljala v domišljijski svet, “v katerem sta čudovitost in dobra volja ohranjeni, nesreča in mora pa izločeni”. Tako je ustvaril zgodbo o iskanju sebe in lepšega življenja. Zgodba se je čez noč zapisala med klasike in v obliki muzikala kmalu doživela prvo uprizoritev na broadwayskih odrih. Delo je najbolj poznano po filmski različici režiserja Victorja Fleminga in Judy Garland v glavni vlogi iz leta 1939 ter po pesmi Over the Rainbow. Uprizoritev je namenjena mlajšemu občinstvu, zaradi univerzalnega odrskega jezika pa je primerna tudi za odrasle.

https://www.lgl.si/si/predstave/vse-predstave/975-Carovnik-iz-Oza