SLG Celje: Kozlovska sodba v Višnji Gori

brezplacna Četrtek, 30. december 2021 | gledališka predstava
19.00

Brezplačne vstopnice se lahko prevzamejo na blagajni Gledališke in koncertne dvorane Lendava. Na voljo je omejeno število sedežev, zato vas pozivamo, da si vašo vstopnico zagotovite pravočasno.
Prizorišče: Gledališka in koncertna dvorana Lendava
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

PRAZNIČNI DECEMBER V GLEDALIŠČU 2021

SLG Celje predstavlja po humoreski Josipa Jurčiča:
Kozlovska sodba v Višnji Gori

ZASEDBA

Avtorja dramatizacije Tatjana Doma, Luka Marcen
Avtorica besedil songov Saša Eržen
Režiser Luka Marcen
Dramaturginja Tatjana Doma
Scenografka Sara Slivnik 
Kostumografka Ana Janc
Avtor glasbe in korepetitor Mitja Vrhovnik Smrekar
Koreografka Aja Zupanec
Lektorja Jože Volk, Živa Čebulj
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
Asistentka koreografke Lara Ekar Grlj
Oblikovalec in izdelovalec kozlovskih glav Gregor Lorenci

Igrajo
Pavla Zaropotala, županja mesta Barbara Medvešček
Lukež Drnulja, nočni čuvaj Urban Kuntarič
Andraž Slamorezec, mestni svetovalec Filip Mramor, k. g./Damjan M. Trbovc 
Starešina Žužnjal David Čeh
Starešina Gobežalka Tanja Potočnik
Flere Krivostegno, sodni sluga Žan Brelih Hatunić

Vodja predstave Zvezdana Kroflič Štrakl •  Šepetalka Breda Dekleva/Simona Krošl •  Lučni mojster Jernej Repinšek •  Tonski mojster Mitja Švener • Rekviziterka Manja Vadla • Dežurni tehnike Alen Đudarić • Oblikovalki maske Marjana Sumrak, Andreja Veselak Pavlič • Garderoberki Melita Trojar, Mojca Panič • Krojačica Marija Žibret • Šivilja Ivica Vodovnik • Odrski mojster Gregor Prah • Pomočnik tehnične vodje Rajnhold Jelen • Tehnična vodja Aleksandra Štern


Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.


Slovenski pisatelj, pripovednik in publicist Josip Jurčič (1844–1881) izhaja iz revne kmečke družine. Nad literaturo in pripovedništvom ga je navdušil dedek Jože Jankovič, materin oče. Pripovedoval mu je pravljice in pripovedke slovenskega ljudskega izročila o čarovnicah in strahovih, prigode iz časov turških vpadov, o stiških menihih ter o tihotapcih in rokovnjačih ter s tem buril vnukovo domišljijo in vplival na njegov literarni razvoj.

Lukež Drnulja neko popoldne v gozdu na skrivaj nabira listje za svojega kozla Lisca, medtem pa otroci in psi nagajajo njegovemu kozlu, da prestrašen pobegne iz domače in se skrije za ograjo na vrtu Andraža Slamorezca. Njegov domnevni vdor na čudovit zelenjavni vrt sproži prepir med Drnuljo in Slamorezcem, ki vodi v slavno kozlovsko sodbo. Zapletena pravda sproži spor med vaščani in jih razdeli na dva tabora – za kozla in proti njemu. Na sodišču pa se razkrijejo skrivnosti meščanov, zamere in sovraštvo, ki krojijo odnose med njimi.

Satirična humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori na izredno duhovit način spregovori o odnosih v majhni skupnosti, podkupljivosti, tožarjenju, sprenevedanju in koristoljubju. Posega v bistvo posameznikovega značaja in dinamiko v skupnosti ljudi, zato ostaja aktualna še danes, saj se človeška neumnost, omejenost in hibe do danes niso spremenile. Jurčič je z njo ovekovečil človeško neumnost, domišljavost, omejenost in primitivno maščevalnost, a kljub temu človeške hibe izrisal v šaljivem in pozitivnem tonu, da nas zgodba o človeških pomanjkljivostih spravi v smeh in dobro voljo. Tudi danes se v sporih vse prehitro odločamo, da bomo poiskali pravico na sodišču. Iskren pogovor, dobra volja in trud za iskrene prijateljske, sorodstvene ali sosedske odnose pa bi nam prihranili veliko denarja, časa in energije: prepir in nesporazume rešujmo s pogovorom, ne s tožbo.

Tokratna dramatizacija lepe povesti iz stare zgodovine se ukvarja z rekonstrukcijo spomina in zgodbe, ki se – ob novih in novih podatkih, ki isti dogodek kažejo iz različne perspektive – ves čas spreminja in preobrača na glavo. Kaj je laž in kaj resnica? Komu sploh lahko verjamemo, če pa vsi lažejo? Sodna dvorana tako postaja gledališče, cirkus in kabaret, v katerem višnjanski »modrijani« predstavljajo svoja stališča. Kaj pa, če se oglasi sam kozel in pove svojo plat zgodbe?

Človeška neumnost, omejenost in hibe se do danes niso spremenile.


VIDEO


FOTOGALERIJA


POVEZAVA

https://slg-ce.si/domov/ostalo/seznam-iger/kozlovska-sodba-v-visnji-gori.html


VSTOP NA DOGODEK JE POGOJEN S PCT!