Evropski dnevi judovske kulture 2021

Nedelja, 5. 9. 2021

ob 18.00
Sinagoga Lendava, Spodnja ulica 5

Sprehod po judovski preteklosti Lendave, strokovno vodenje z Dejanom Süčem

Dolnja Lendava ali Lendava, kot se kraj danes imenuje, je z vidika judovske prisotnosti v preteklosti prav gotovo eno najpomembnejših mest na današnjem ozemlju Slovenije. Skozi vodenje bo predstavljen zgodovinski razvoj dolnjelendavske judovske skupnosti, njeni najpomembnejši predstavniki ter najpomembnejši dogodki. Prvi del vodenja bo izveden v lendavski sinagogi v drugem delu pa se bomo preselili pred najpomembnejše stavbe na Glavni ulici.

ob 20.00
Letni oder Gledališke in koncertne dvorane Lendava

Kontra-Kvartet, koncert klezmer glasbe

Kontra-Kvartet je mariborska akustična etno skupina, ki kot ena redkih v slovenskem prostoru izvaja tradicionalno judovsko klezmer glasbo. Skupino sestavljajo izkušeni glasbeniki: violinistka Vesna Čobal, kitarist Petar Marić, harmonikar Daniel Marinič in kontrabasist Branko Smrtnik. Doslej so nastopili že na številnih koncertih doma in na tujem, leta 2011 med drugim tudi na največjem festivalu klezmer glasbe v Safedu v Izraelu.


Od ponedeljka 6. 9., do srede, 15. 9. 2021, v času odprtosti knjižnice
Knjižnica v Lendavi, Glavna ulica 12

Razstava knjig na temo judovske kulture

V zbirki lendavske knjižnice je raziskovalcem ter navdušencem nad judovsko zgodovino Lendave in Prekmurja na voljo kar nekaj del s področja tematike judovstva. Knjige bodo v obdobju, ko potekajo EDJK 2021 razstavljene, pri dodatni literaturi s področja pa vam bodo pomagali naši bibliotekarji.


Torek, 7. 9. 2021, ob 19.00
Sinagoga Lendava, Spodnja ulica 5

Spomin na Izsa Hajósa in njegove poti,
pogovor z raziskovalcema dr. Judit Zágorec Csuka in Dejanom Süčem

Izsó Hajós je bil prav gotovo ena od zanimivejših oseb iz kulturne zgodovine Dolnje Lendave. Kljub temu, da je v mestu bival le nekaj let pa je zapustil svojevrstno literarno dediščino, ki bo predstavljena s strani pisateljice in raziskovalke dr. Judit Zágorec Csuka. Družinsko ozadje ter življenjska zgodba Izsa Hajósa bosta predstavljena s strani zgodovinarja Dejana Süča.

Kategorija: Novice in obvestila, Razstave