FESTIVAL VINARIUM 2022: Slovensko – Prekmurski etno večer

brezplacna Ponedeljek, 29. avgust 2022 | etnološko-kulturna prireditev
18.00
Prizorišče: Letni oder Gledališke in koncertne dvorane Lendava
Organizator: Zavod za turizem in razvoj Lendava – Turisztikai és Fejlesztési Közintézet Lendva
v soorganizaciji Mestne skupnosti Lendava, JSKD OI Lendava in ZKD Lendava

FESTIVAL VINARIUM 2022 – LENDAVA
SLOVENSKO – PREKMURSKI ETNO VEČER

V ponedeljek, 29. 8. 2022, od 18. ure naprej na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava.

Nastopili bodo:

  • Ansambel Mateja Banovška
  • Folklorna skupina KTD Moščanci
  • Orkester izvajalcev na frajtonaricah
  • Komorni pevski zbor Vita Lendava
  • StandUp komik Perica Jerkovič
  • Veseli Vandrovci KD Lipa

Program bo povezovala Nataša Tomšič.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.
Vstop prost, vljudno vabljeni!

V primeru slabega vremena bo program potekal v dvorani.

https://www.lendava-lendva.si
http://ztr.si/


Ansambel Mateja Banovška

Foto: banovsek.si

Ansambel Banovšek je pričel z delovanjem leta 2013, natančneje meseca decembra, na pobudo vodja ansambla Mateja Banovška in njegove sestre Venese Brglez. Želela sta namreč nadaljevati pot njunih staršev, ki sta prav tako skupaj ustanovila ansambel. Poleg Venese in Mateja ansambel sestavljajo še Rok Zbičanjik, Andrej Sušec, Matej Turinek in Barbara Leber Turinek.

Ansambel je leta 2015 posnel svoj prvi videospot za prav tako njihovo prvo lastno skladbo z naslovom Pod Konjiško goro, katere avtorja sta Matej Banovšek in njegova mama Danica Banovšek. Istega leta so posneli še spot za skladbo Drobtinica kruha, za katero sta avtorja prav tako Matej in Danica Banovšek. V letu 2016 pa so ponovno obudili skladbo Dvigni zlato kupico, avtorja Mira Klinca. V tem času so na kanal Youtube nanizali kar nekaj narodnih in zabavnih projektov v živo.

http://www.banovsek.si/

Folklorna skupina KTD Moščanci

Foto: arhiv KTD Moščanci

Folklorna skupina trenutno šteje 6 plesnih parov, katerih oblačilni videz izhaja iz obdobja, ko so se plesali svatovski plesi, in je narejen na osnovi strokovnih raziskav. Je namreč rekonstrukcija prazničnega oblačilnega videza območja občine iz obdobja okoli leta 1920. Prav tako uporabljamo še delovna oblačila in zadnji nekaj let še sodobna oblačila, ki se lepo podajo k sodobnim plesom. Delujemo že 24 let in plešemo goričke plese, saj poiskušamo z različnimi idejami in projekti aktivno sodelovati na področju kulture s poudarkom na ohranjanju plesne kulturne dediščine Goričkega, prav tako pa gremo s časom naprej in se izobražujemo ter izvajamo še sodobne plese.

Naši muzikanti so: Niko Pelc – harmonika, Davorin Kianec – klarinet, Zora Vrečič – violina in Borut Kianec – kontrabas.

Mentorica: Dragica Kolarič

Vodja skupine: Sandi Srkoč

https://www.ktd-moscanci.com/

Komorni pevski zbor Vita Lendava

Foto: Tomaž Galič

Vita pomeni življenje. Ime smo izbrali z mislijo na vitalnost in življenjsko energijo, ki naj bi jo zbor odseval skozi petje.

Komorni pevski zbor Vita iz Lendave v letu 2021 praznuje svojo 18. obletnico in šteje 24 članov, zborovodja je Danijel Berden.

Repertoar zbora sestavljajo skladbe različnih žanrov: od renesančnih, romantičnih skladb, ljudskih pesmi do jazza, popa in rocka, petje v različnih jezikih nam ne predstavlja ovire. Naš zborovodja je zelo ustvarjalen in rad napiše priredbe, zato pogosto pojemo tudi aktualne hite ali pa vedno priljubljene zimzelene melodije. Obiskovalci koncertov pravijo, da si Vito zapomnijo po tem, da med petjem izžarevajo dobro voljo in veselje do petja.

Za nami je precej glasbenih projektov: turneja v Mostarju (2009), sodelovanje s Slovenci v Novem Sadu (2014, 2015) in seveda na mednarodnih tekmovanjih, kot so: Praga Cantat v Pragi (2007, srebrno priznanje), ter na tekmovanju v sklopu Musice Mundi, kjer smo tako v Budimpešti (2009) kot v Benetkah (2012) dosegli zlato priznanje.

Posebna izkušnja je bilo tudi sodelovanje s triom Eroika, s katerim so zapeli tudi tri skladbe na koncertu ob njihovi 10. obletnici delovanja (2016) in nastop z glasbeno zasedbo Sárik Péter Trió (2017), eno vodilnih madžarskih jazz skupin.

Z drugimi zbori sodelujemo tako, da jih povabimo na skupini koncert z imenom Pomladno pevsko prebujanje, sicer pa pomenita našemu zboru v vsaki sezoni vrhunec dva nastopa: Pomladno pevsko prebujanje v sinagogi ter Božični koncert, ki je vsako leto zelo obiskan.

Do sedaj smo izdali tri zgoščenke: San se šetao (2007), Božični koncert (2011) in Jubilejni CD (2013), ki je bil dodan brošuri ob praznovanju 10. obletnice zbora. V letu 2017 smo sodelovali tudi pri snemanju pesmi za novi album Žana Serčiča. Lendavo in s tem Slovenijo smo zastopali v Zagrebu, in sicer na 2. festivalu božičnih pesmi 2017.

V zadnjih dveh letih smo se odločili prenoviti vizualno podobo zbora in posneti nekaj priredb.

https://sites.google.com/site/kpzvitalendava/

StandUp komik Perica Jerkovič

Foto: www.hramkulture.si

Perica Jerković je eden najizkušenejših stand-up komikov pri nas. Od leta 2003 je zabeležil okrog 2000 nastopov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, pa tudi v Grčiji in Angliji.

Gostoval je na vseh večjih festivalih stand-up komedije v tem delu Evrope (Festival Panč Ljubljana, Festival Panč Zagreb, Lent Maribor, Standupfest Beograd, Instant ExYu in Opuč Podgorica). Izvedel je vrsto delavnic stand-up komedije (Ljubljana, Koper, Velenje, Zagreb) in posnel avtobiografski dokumentarni film Leto, ki prikazuje leto dni v življenju stand-up komika.

Največjo prepoznavnost je dosegel s celovečerno stand-up komedijo Rojen v Jugi, svoj drugi solo šov je poimenoval Homo Selfiens: Zgodovina selfi butla. Na televizijo je uvrstil tudi krajši comedy special s starševsko tematiko, Stendap predstavlja: Perica Jerković.

Nastopil je na roastih Vida Valiča in Lada Bizovičarja, kmalu pa se je na žaru znašel tudi sam. Z Urošem Kuzmanom je soustvaril predstavo Profesor Kuzman mlajši ter kasneje nastopil tudi na njegovem roastu. Z Gašperjem Bergantom in Boštjanom Gorencem – Pižamo je smeh izvabljal v šovu Brade, z Alešem Novakom pa to trenutno počne v komediji Slovenec in pol.

https://www.pericajerkovic.si/

Veseli Vandrovci KD Lipa

Veseli Vandrovci Kulturnega Društva Lipa iz Lipe (Občina Beltinci) vedno zabavajo svoje občinstvo z raznovrstnimi skeči, komedijami in drugimi gledališkimi igrami.
Tokrat bodo prikazali skeč v povezavi z gledališčem.

https://www.facebook.com/Kulturno-dru%C5%A1tvo-Lipa-611132045745906/

Vljudno vabljeni!


FESTIVAL VINARIUM 2022 – LENDAVA

V okviru etno večerov se bodo na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi predstavila hrvaška, slovenska in madžarska društva ter obiskovalcem ponudila tradicionalno kulinariko na stojnicah, poskrbljeno bo tudi za pester glasbeno-kulturni program.