Festival Vinarium 2023: Hrvaški etno večer – Dalmacija u mom oku

sreda, 30. avgust 2023, ob 18.00 | Letni oder Gledališke in koncertne dvorane Lendavabrezplacna
etnološka prireditev, glasba, kulinarika
Organizator: HKD Pomurje

Vljudno vabljeni na hrvaški etno večer, ki poteka v sklopu Festivala Vinarium 2023 in bo v sredo, 30. avgusta 2023, ob 18. uri na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava!

PROGRAM:

  • Pevski nastop: Duet Beročka
  • Solo pevski nastop: Chriztel Renae Aceveda
  • Koncert: Klapa Dalmari
  • Kulinarika: ocvrte jadranske ribice, ocvrt krompirček, fritule in domače dalmatinsko vino

V primeru slabega vremena bo program potekal v dvorani.

Vstop je prost.


PODROBNI OPIS

Duet Beročka

Pod umetniškimi imenom Beročka, Selma Franov in Marinka Prelog delujeta od leta 2019. Pred kratkim je luč sveta ugledala knjižica z zgoščenko, prvi album glasbenega projekta zbiranja, snemanja ter izvajanja ljudskih pesmi, ki presega državne meje. Duet deluje pod okriljem Zavoda Herbija Prlekija.

Beročka sta Selma in Marinka, ki s subtilnostjo svojih vokalov predstavljata občuteni ženski pogled na ljubezensko motiviko ljudskih pesmi Prlekije, Prekmurja in Međimurja.

Solo pevski nastop: Chriztel Renae Aceveda

Čeprav je hrvaški jezik podoben japonskemu in ga opisuje kot zelo zahtevnega, ga je 12-letna Chriztel, ki živi na Hrvaškem šele tri leta, sprejela za maternega. Medžimursko narečje ji je tako zlezlo pod kožo, da se je preizkusila v tradicionalnih pesmih.

Klapa Dalmari

Klapa Dalmari je ena najvidnejših slovenskih klap, ki pod vodstvom v Mariboru živečega Zagrebčana Marka Mandira prepeva tradicionalne dalmatinske klapske pesmi. Klapa deluje, kot zasebna sekcija v sklopu najstarejšega hrvaškega društva v Sloveniji, »Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru«. Ustanovljena je bila leta 2009 na iniciativo ljubiteljev klapskih pesmi v Mariboru. Dalmari, je besedna igra sestavljena iz Dalmacije in Maribora, ki izraža povezanost članov in njihovo kulturno poslanstvo. Dalmari se trudi upreti estradizaciji klapskega petja in neguje avtentično acapella petje.

Klapa se je leta 2022 na drugem izbornem večeru 56. Festivala dalmatinskih klap v Omišu uvrstila na prvo mesto med moškimi klapami. S to uvrstitvijo so si Dalmari zagotovili nastop v prestižnem finalu festivala. V močni konkurenci se je mariborska klapa odlično odrezala, dosegli so tretje mesto po izboru publike in zavidljivo četrto mesto na tradicionalnem dalmatinskem festivalu. Klapa Dalmari je šele druga slovenska klapa, ki se je kadarkoli uvrstila na predizbor festivala in tudi prva slovenska klapa, ki ji je uspel preboj v finale.

V Sloveniji obstaja veliko zanimanje za klapsko petje. Klapska pesem je najlepši spomin na dneve, preživete na hrvaškem jugu. Ravno zato glasbeni vodja klape Marko Mandir meni, da je ta vrsta glasbe nova barva na mostu prijateljstva, ki spaja Hrvaško in Slovenijo.

Članek na MMC/RTV Slovenija iz leta 2015: Petje v dalmatinski klapi kot izpolnitev življenjskih sanj

https://www.facebook.com/dalmari/