FILM: Traktor, ljubezen in rock’n’roll (2011)

brezplacna Nedelja, 22. 8. 2021 | film: drama, komedija, romantični
21.00
Prizorišče: Letni oder Gledališke in koncertne dvorane Lendava
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Festival prekmurskega filma v Lendavi

Traktor, ljubezen in rock’n’roll (2011)

Celovečerni igrani film
Trajanje: 105 minut
Leto: 2011
Država: Slovenija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška

Traktor, ljubezen in rock’n’roll je slovenski komično-dramski film iz leta 2008 v režiji Branka Đurića po scenariju Đurića, Lainščka in Miroslava Mandića, posnet po romanu Vankoštanc Ferija Lainščka.

Filmsko dogajanje je postavljeno v čas socializma zgodnjih šestdesetih let, ko se je rojeval rock’n’roll na čelu s skupino The Rolling Stones. Preprost fant iz odmaknjene prekmurske vasi Breza želi z električno kitaro nastopati na veselicah, kjer je najbolj priljubljena narodnozabavna glasba.

Tanja Ribič je za vlogo Silvije prejela na Mednarodnem filmskem festivalu v Taormini leta 2008 nagrado za glavno vlogo.

Leta 2008 so ga premierno zavrteli na Festivalu slovenskega filma, nato pa so ga zaradi pravnih sporov zapečatili do leta 2011 (vir: Wikipedija).

ZGODBA

Filmska zgodba celovečernega igranega filma Traktor, ljubezen in rock’n’roll (po romanu Ferija Lainščka Vankoštanc) je postavljena v zgodnja šestdeseta leta prejšnjega stoletja, v čas socializma, ko se je rojeval rock’n’roll in so The Rolling Stones s svojo glasbo spreminjali svet. Breza, kmečki fant iz zakotne prekmurske vasi, želi s svojo električno kitaro nastopati na ljudskih veselicah, vendar mu to ob konkurenci tradicionalne ciganske bande, ki izvaja priljubljeno narodno-zabavno glasbo, ne uspeva najbolje. Uspe pa mu s tako glasbo osvojiti srce vaške lepotice Silvije, hčerke premožnega gastarbajterja v Švici, ki jo je oče poslal v domače kraje, da bi si tu našla moža z zdravimi koreninami. Toda to je seveda šele začetek zgodbe, katere osrednji protagonist je pravzaprav Duplin, čudni prišlek, gluhonemi klatež, deček iz dežele južnega sadja, kot ga poimenuje Brezina mama, stara Popovka, lastnica kmetije in vedeževalka, imenovana tudi Strina.Vankoštanc je sicer ime tradicionalnega prekmurskega svatovskega plesa z vzglavnikom, prav gostija pa dogodek, ki sproži dogajanje z mnogo posledicami. Zgodba o tem, kako je v našo vas prišel rock’n’roll, je namreč lahko komična in tragična, obenem pa je po svoje tudi metaforična.

Režija: Branko Đurić

Igralci
Tanja Ribič kot Silvija
Branko Đurić kot Breza
Ludvik Bagari
Miran Camplin
Jaka Fon
Mišo Kontrec
Vlado Kreslin kot župnik
Jernej Kuntner kot Gjirkos
Jure Lang
Nataša Matjašec kot Nada
Vlado Novak kot Silvijin oče
Zala Đurić Ribič kot Ema
Kićo Slabinac kot šef bande
Semka Sokolović Bertok kot strina
Dario Varga
Irena Varga
Gorazd Žilavec
Vita Živko


Baza slovenskih filmov (BSF) | Wikipedija | IMDB


FOTOGALERIJA

VIDEO, NAPOVEDNIK: