Héttorony Fesztivál 2021 (Festival sedmih stolpov)

brezplacnaplacljiva Sobota, 6. november 2021 | razstava in koncert
18.30
Cena vstopnice za koncert: 5 €
Prizorišče: Gledališka in koncertna dvorana Lendava
Organizator: Fonó Budai Zeneház

Vljudno vabljeni na tradicionalni Festival sedmih stolpov, ki poteka po različnih krajih Karpatskega bazena.

Letošnji program:

18.30 Otvoritev potujoče razstave Makovecz (brezplačen ogled)
19.00 Koncert skupine Huun Huur Tu (vstopnina je 5 €)

FESTIVALSKI POZDRAV

Od smrti Imreja Makovecza je minilo že deset let, a spomin nanj, njegova karizma in duhovna zapuščina še vedno delujejo v nas. Zato letos novembra v njegovo čast organiziramo mednarodni Festival sedmih stolpov. Ta je že deseti, ki smo ga pripravljali skoraj eno leto. Pri načrtovanju niza dogodkov smo se še naprej osredotočali na to, da bi na podeželju in med Madžari v sosednjih državah predstavili najboljše ljudske in svetovne glasbe iz domovine in tujine ter ozaveščali o neločljivem odnosu med glasbo in arhitekturo ter našimi duhovnimi koreninami. Poleg koncertov, ki bodo večinoma potekali v mojstrovih stavbah, bodo tudi letos na sporedu arhitekturne razstave in strokovne razprave, v okviru katerih bodo potekale sodobne ustvarjalne delavnice, katerih izhodišče je ljudska kultura Karpatskega bazena.

Simbolika legende o sedmih stolpih se je večkrat pojavila v madžarski kulturni zgodovini. Za nas so zakladi kmečke kulture, kolektivnega spomina in ustvarjalnosti Karpatskega bazena ter duhovna zapuščina velikih prednikov zakladi, ki jih hrani Sedem stolpov med stolpi na Dunaju, v Kassi, Munkácsu, Brašovu, Novem Sadu, Zagrebu in Mariboru. Letošnji otvoritveni koncert bo potekal v Lendavi v Sloveniji. Nato bo festival s hitrostjo zvoka potekal med večetničnimi kraji Kakasd, Bak v Göcseji, Százhalombatta, Makó, Sárospatak in Kolozsvár v Transilvaniji.

20. novembra bomo, tako kot vsako leto, položili venec na spominsko ploščo Imreja Makovecza na naslovu Villányi út 8 v Budimpešti. Na ta dan se je rodil. Zvečer bo v Budimpešti potekal zaključni gala koncert. Pred in po velikem dnevu se bo Festival sedmih stolpov preselil v Dubaj, v madžarski paviljon na svetovni razstavi. Verjetno ni naključje, da je to veličastno stavbo zasnoval Lőrinc Csernyus, eden od Makoveczovih študentov in urednik arhitekturnih programov festivala.

Čakajo vas izjemni koncerti in kulturni dogodki! Prek spleta bomo poskušali za nekaj minut v živo povezati prizorišča in tako okrepiti našo solidarnost.

Upamo, da vam bomo letos lahko ponudili posebno doživetje v teh fascinantnih prostorih. Veselimo se, da vas bomo lahko pozdravili na dogodku!

Ferenc Kiss
umetniški vodja


POVEZAVA

www.hettoronyfesztival.hu


O GLASBENI SKUPINI

Huun Huur Tu

Huun-Huur-Tu je glasbena skupina iz Tuve, ruske zvezne republike na mongolsko-ruski meji. Njihova glasba vključuje grleno petje, pri katerem pevci pojejo tako noto kot njene podtonske tone in tako hkrati ustvarijo dve ali tri note. Podton lahko zveni kot flavta, piščal ali ptica, vendar je izključno plod človeškega glasu.

Skupina uporablja predvsem domača tuvanska glasbila, kot so igil, khomus (tuvanska čeljustna harfa), doshpuluur in dünggür (šamanski boben). V zadnjih letih pa je skupina začela selektivno vključevati tudi zahodna glasbila, kot je kitara. Čeprav je glasba skupine Huun-Huur-Tu v osnovi avtohtona tuvanska ljudska glasba, eksperimentirajo tudi z vključevanjem zahodnih instrumentov in elektronske glasbe.

Vir besedila: https://en.wikipedia.org/wiki/Huun-Huur-Tu

Uradna spletna stran:

https://huunhuurtu.wordpress.com/


VSTOP NA DOGODEK JE POGOJEN S PCT!