Héttorony Fesztivál 2023 (Festival sedmih stolpov)

Kot že vrsto let, bo tudi letos Festival sedmih stolpov organiziran v spomin na Imreja Makovecza in njegovo zapuščino. Že dvanajstič bomo v čast mojstru praznovali kmečko kulturo in kolektivni spomin Karpatskega bazena ter javnost opozorili na delo tistih, ki so največ naredili za preživetje ljudske umetnosti. Seveda pa festival daje prostor tudi sodobnim ustvarjalnim in izvajalskim prizadevanjem, ki temeljijo na tradiciji.

Potekali bodo izjemni koncerti in kulturni dogodki, ki jih lahko spremljate tudi na spletni strani festivala: www.hettoronyfesztival.hu

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo prijetno zabavo in počutje na festivalu!

Ferenc Kiss
umetniški vodja

Organizator: Fonó Budai Zeneház


20. oktober 2023

Prizorišče: Gledališka in koncertna dvorana Lendava

PROGRAM:

  • 18.00 – Postavitev potujočega stolpa Makovecz
  • 18.15 – Koncert: Branka Básits in Szlobodán Wertetics

Koncert Branke Básits in Szlobodána Werteticsa je priložnost za poglobitev v srbsko in balkansko glasbeno tradicijo


Branka Básits

https://www.brankamusic.hu/

“Moj oče je Srb, mama Madžarka, tako da sem pol Srbkinja, pol Madžarka, vendar se počutim kot cela Srbkinja in cela Madžarka.”

Mlada pevka je leta 2017 diplomirala na Akademiji za glasbo v Budimpešti kot ljudska pevka, vendar njene glasbenosti ne opredeljuje le pristna ljudska glasba, temveč rada prestopa žanrske meje, njena glasbena svoboda in brezmejnost pa se najbolje pokažeta v svetovni glasbi. Nastopa v številnih formacijah, ki igrajo svetovno glasbo (world music), med drugim v zasedbah Zűrös Banda in Pravo, pred kratkim pa je bila povabljena tudi kot gostujoča umetnica v zasedbo Boban Marković Orkestar.

Branka Básits je madžarsko-srbska glasbenica, živahna, barvita osebnost in pevka. Na odru poje z veliko strastjo in močjo, hkrati pa zna ustvariti mehke in nežne zvoke, ki dosežejo tudi najtrša srca. Pevkin oče je Srb, mati pa Madžarka, zato je odraščala v objemu obeh tradicij. Zato ni presenetljivo, da je ta dvojnost pozneje prodrla ne le v njen vsakdan in življenje, temveč tudi v njen celoten glasbeni svet ter postala njen glavni navdih in umetniško gonilo.

Poleg umetniškega dela velik pomen pripisuje ljudski glasbi svoje domače vasi Szigetcsép in srbske narodnosti na Madžarskem ter gojenju, prenašanju in reinterpretaciji te glasbe. Na podlagi lastnih zbirk je napisala diplomsko nalogo “Ljudske pesmi Srbov iz Szigetcsépa” in si neutrudno prizadeva za oživitev teh ljudskih pesmi, zato jih rada vključuje v svoj repertoar in zanje ustvarja lastne priredbe.

Leta 2016 je od stroke prejela nagrado Junior Prima, ki podpira njeno nadaljnje umetniško udejstvovanje.

Trenutne glasbene skupine in zasedbe v katerih sodeluje:

  • BRANKA TRIO – Svetovna glasba z balkanskim in madžarskim ljudskim vzdušjem (HU) 
  • PRAVO – Bolgarska ljudska glasba (HU) 
  • ZŰRÖS BANDA – Balkanska svetovna glasba (HU) 
  • RADIOWARNA – Balkanska ljudska fikcija (PL) 
  • BRANKA and WERTETICS SZLOBODÁN – Srbske ljudske pesmi s spremljavo harmonike (HU)
  • BALOGH KÁLMÁN & GIPSY CIMBALOM BAND feat. BRANKA – romska svetovna glasba in jazz (HU)
  • BOBAN MARKOVIĆ ORKESTAR feat. BRANKA – Balkanska pihalna godba (SRB) 

https://www.youtube.com/@musicfromfono

Kategorija: Novice in obvestila