Klasični Artač! in Slovenski mladinski orkester

nedelja, 8. september 2024, ob 19.30 | Gledališka in koncertna dvorana Lendavaplacljiva
  koncert
Vstopnice lahko kupite na Eventim.si.
Organizator: Kulturno društvo BSA

Koncertna turneja, kjer Tilen Artač, maestro komedije in čelist, prvič stopa v vlogo dirigenta in ruši stereotipe klasične glasbe!

Opremljen z violončelom in dirigentsko palico, bo skupaj s Slovenskim mladinskim orkestrom ustvaril koncert, poln smeha in vrhunskih melodij.

 

O PRIREDITVI

Tilen Artač, velemojster imitacije, predvsem pa akademsko izobražen glasbenik, bo tokrat moči združil s Slovenskim mladinskim orkestrom. V sklopu turneje Klasični Artač stopa na področje, ki še ni utrpelo njegove intervencije – pred orkester. Z violončelom in dirigentsko palico bo občinstvo povabil na sprehod skozi zimzeleni repertoar večnih klasikov.

Tilen Artač, vsestranski umetnik in voditelj podkasta Slovenske filharmonije 1,2,3 …bis!, bo v sklopu prav posebnega večernega pripetljaja Klasični Artač postavljen pred ultimativni izziv – pred orkester. Z violončelom in dirigentsko palico bo občinstvo povabil na sprehod skozi zimzeleni repertoar večnih klasikov, Slovenski mladinski orkester pa bo z virtuoznostjo in glasbeno dovršenostjo bogatil večer.

“Zelo se veselim nastopov s Slovenskim mladinskim orkestrom. V klasični glasbi sem doma, saj se ji posvečam že od zgodnje mladosti,” je povedal Tilen Artač in dodal, da bi morali tovrstne koncerte še večkrat ponuditi občinstvu.
Na repertoarju lahko na komičnem popotovanju v glasbenem naboru pričakujte klasike, kot so večni hit novoletnih koncertov Radetzkyjeva koračnica, Mala nočna glasba, Nessun dorma in številne druge. Z nasmehom na obrazu pa je še dodal: “Seveda pa pričakujem razumevanje in podporo orkestra. Upam, da me mladi, talentirani glasbeniki kot dirigenta ne bodo po nekaj vajah odnesli z odra. Zavedam se, da ne bom ravno Riccardo Muti, bom pač Riccardo Malmuti.”
 
Orkester bo vodila dirigentka in ustanoviteljica Živa Ploj Peršuh, ki je izpostavila, da je glavni namen pripraviti sproščeno in povezovalno koncertno izkušnjo. “Izjemno smo veseli, da je sodelovanje vsem v navdih, saj moramo in morajo tudi umetniki in glasbeniki, še posebej mladi glasbeniki Slovenskega mladinskega orkestra, razmišljati o svojem občinstvu in glasbi kot trenutku, ko ga močno nagovarja, mu sugestira, ga pomirja in vznemirja,” je dodala.

Turneja se bo začela 6. septembra v Kulturnem domu Braslovče, nadaljevala pa v Laškem, Lendavi, Rogaški Slatini in Sežani. Tilen Artač se bo s kar 50-članskim orkestrom predstavil tudi v Slovenski filharmoniji, mariborski dvorani Union ter v Krškem, Žalcu in Velenju.

 

O Slovenskem mladinskem orkestru

Slovenski mladinski orkester je na našem geografskem prostoru unikatni projekt, ki mladim glasbenikom iz prve roke ponudi izkušnjo poklicnega glasbenika. Vanj so pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh vključeni mladi med 16. in 26. letom, ki dobijo možnost dosegati najodmevnejše rezultate ter z zagonom, odločnostjo, pogumom in voljo krepiti glasbene, kulturne ter družbene mostove. Orkester je nastal leta 2019 v sodelovanju s številnimi mednarodnimi in domačimi partnerji in s ciljem, da je glasba univerzalni jezik, ki ga razumejo vsi, ne glede na narodnost, vero in druge osebne okoliščine! Zaščitni znak orkestra so vsakoletni raznovrstni programi, ki jih pripravljajo na večdnevni poletni rezidenci pod vodstvom vodilnih profesionalnih orkestrskih glasbenikov, ki jih po koncu srečanja tudi javno izvedejo. V zadnjih letih je zasedba nastopila v več kot desetih državah ter posegla po najzahtevnejših repertoarjih. Med izstopajočimi projekti so zagotovo Music For The Future – socialni projekt, ki je nabit s supermočjo glasbe za mlade ukrajinske glasbenike v stiski, ALARM – koncert za socialno in podnebno pravičnost, izvedba Vivaldijevih [negotovih] štirih letnih časov v okviru konference Združenih narodov o podnebnih spremembah COP26 v Glasgowu kot del kampanje Združenih narodov ACT NOW CAMPAIGN ter SAMO1PLANET – koncerti za zeleno prihodnost v koprodukciji s Festivalom Ljubljana, RTV SLOVENIJA in projektom Care4Climate. Orkester je bil leta 2022 sprejet v polnopravno članstvo Evropske federacije mladinskih nacionalnih orkestrov (EFNYO).
https://smo.ngo/orkester/

 

Tilen Artač, akademski glasbenik in imitator

Tilen Artač se je rodil leta 1985 v Ljubljani. Junija 2007 je magistriral na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri profesorju Valterju Dešpalju. Glasbeno izobraževanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Gradcu pri profesorju Rudolfu Leopoldu, ter komorno glasbo pri profesorju Chia Chovu.

Kot solist ter komorni glasbenik je nastopal doma in na tujem: Moskva, Helsinki, Bruselj, Dunaj (Musikverein), Amsterdam (Cello Biennale 2008), Pariz, London, Dubrovnik … Nastopil je kot solist z Zagrebško Filharmonijo v veliki dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu, z orkestrom United na Festivalu Bled 2008 in 2009, ter z orkestrom Festivala Maribor 2012.

Od leta 2004 je član ekipe imitatorjev in ustvarjalcev radijske oddaje Radio GA GA, kjer je kot imitator upodobil številne like ter s prekaljenim občutkom za humor priljubljeni radijski oddaji pridodal še poseben šarm. Njegova iskriva misel in imitatorska sposobnost sta postali nepogrešljivi. Je zmagovalec tretje sezone šova – Znan obraz ima svoj glas, najbolj gledanega šova pomladi 2016 na POP TV.

Od leta 2004 do 2010 je sodeloval tudi v televizijski oddaji HRI-bar pod taktirko radijske in televizijske legende Saša Hribarja. Leta 2012 je prejel nagrado Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo RTV Slovenija podeljuje najzaslužnejšim za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha.

Trenutno nadaljuje tradicijo oddaje Radio GA GA, na televizijskih ekranih pa ga lahko spremljamo v šovu Kaj dogaja?.

https://www.tilenartac.com/