Koncert Jana Plestenjaka

sobota, 16. december 2023, 20.00 | Gledališka in koncertna dvorana Lendavabrezplacna
koncert
Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 1. 12. 2023 na blagajni GKD Lendava. Na osebo lahko dobite največ 2 vstopnici.
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

OBVESTILO: Vstopnice za koncert Jana Plestenjaka so pošle!

Jan Plestenjak je eden najbolj zaželenih, priljubljenih in plodovitih slovenskih glasbenikov. Vedno pripravljen pomagati z dobrodelnimi koncerti za različne priložnosti. Neprekosljiv perfekcionist z jasno vizijo, ki ji sledi že enaindvajseto leto glasbenega ustvarjanja. Jan Plestenjak.ž

 

Otroštvo & študij glasbe

Rojen je bil 27. marca 1973 v Ljubljani, otroštvo pa preživel v Škofji Loki. Mama – slikarka Dora Plestenjak -, je imela velik vpliv na njegov umetniški talent, ki se je razvijal v glasbeno smer. Kitaro je začel igrati zaradi starejšega brata Domna in najprej mu ni šlo najbolje od rok: »Nikoli nisem dovolj vadil in moj učitelj Uroš Lovšin je skoraj obupal nad mano, zato sem moral doma dajati staršem v podpis beležko, kjer je bilo točno vpisano, koliko minut sem vadil. Pred prvimi nastopi sem imel tako tremo, da teden pred dogodkom nisem mogel niti jesti niti spati.«

Z leti so prišli prvi uspeh in kar nekaj prvih in drugih nagrad iz jugoslovanskih tekmovanj v klasični kitari. Po končani nižji glasbeni šoli v Škofji Loki je bil sprejet na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je študiral kitaro pri legendarnem profesorju Tomažu Šeguli, s katerim sta še danes v prijateljskih stikih.

Že v srednji šoli se je v Janu začela prebujati želja po ustvarjanju. Naredil je prve korake v jazzovske vode. Imel je skupino Interaction jazz group, sodeloval s člani skupine Quatebriga in z Big bandom RTV Slovenija. Bolj za šalo kot zares je garažni posnetek ene njegovih skladb poslal na znamenito ameriško glasbeno šolo Berklee College of Music v Bostonu. Odobrili so mu ameriško štipendijo za talent in ga povabili na študij v Boston. Pri osemnajstih se je odpravil v ZDA, kjer je v enem letu končal dve leti študija kitare, aranžiranja, produciranja in petja. “Doletela me je velika čast, da sem lahko študiral pri profesorju Jonu Damianu, ki je med ostalimi idejno navdihnil tudi Billa Frisella.” Po vrnitvi v Slovenijo je nadaljeval študij v Avstriji na Glasbenem konzervatoriju v Celovcu.

 

Ustvarjanje

Med letoma 1993 in 1995 je izdal prve tri albume: ‘Jan Plestenjak’, ‘Gremo v kino’ in ‘Pogrešal te bom’. Slednji je nastal ob izgubi očeta in napovedal prepoznaven stil, ki je preveval tudi kasnejše albume.

Z albumom ‘Morje’ (1997) je izpovedal veliko ljubezen do morja in načina življenja morskih ljudi. S pesmimi ‘Latino’, ‘Pozabljena’, ‘Morje’, je skušal vnesti to vzdušje tudi med slovensko publiko.

Naslednji leti ustvarjanja sta prinesli album Amore mio (1999), za katerega je Jan želel, da zveni sveže, mladostno, ritmično in seveda kitarsko. Z albuma so najbolj prepoznavne pesmi ‘Moja ljubica’, ‘7 let nazaj’, ‘Amore mio’, ‘Stari nono’, ‘Nimaš pojma’ in ‘Smeh in solze’.

Leta 2001 izide album ‘Jan’ s petnajstimi skladbami, med katerimi so postale najbolj prepoznavne ‘Bela noč’, Tvoj song’, ‘Bolezen’ in ‘Bodi gola’. Po nastopu v Slovenski filharmoniji istega leta, doživi preobrazbo celotna Janova koncertna dejavnost.

Leta 2003 je izšel Janov avtorski album s pomenljivim naslovom ‘Solo’, ki ga je napovedala pesem ‘Iz drugega sveta’. Nastajal je v različnih studijsko-ustvarjalnih okoljih (od studia FM s Sašom Fajonom, do AR Studios v Riu De Janeiru). Mastering plošče je potekal v milanskem Nautilusu z nominirancem za glasbeno nagrado Grammy, Antoniem Bagliom. Poleg tega, da je plošča tehnično zelo dovršena, pa so poslušalci lahko med desetimi novimi skladbami našli veliko Janovih osebnih zgodb.

Po dveh letih medijske tišine se je Jan uspešno vrnil z albumom ‘Do raja’, katerega izid je napovedala temperamentna ‘Lolita’. Album prinaša deset pesmi, med katerimi še posebej izstopajo ‘Jadra’, ‘Barka iz perja’, ‘Roža sredi Sahare’ in prva Janova mega uspešnica ‘Iz pekla do raja’, ki jo je odpel v duetu z – na resničnostnem šovu izbrano vokalistko – Evo Moškon.

Na začetku leta 2007 so slovenske radijske postaje priele s predvajanjem pesmi ‘Sam da ti maš mene rada’, ki je napovedala prihod novega albuma z naslovom ‘Soba 102’. Naslovna skladba, ki jo je Jan odpel z Laro Love, je postala izjemna uspešnica in ena najpogosteje predvajanih skladb. Sledili so koncerti – Križanke, kjer je nastopil s simfoniki, nato pa še razprodani nastopi po večjih dvoranah. Poleg omenjenih pesmi je bila odlično sprejeta tudi balada ‘Lepa’, ki jo je kasneje priredil Massimo Savić, jo naslovil ‘Indija’ in s tem samo potrdil Janove avtorske kvalitete.

Po skoraj enoletnem koncertnem in medijskem zatišju, je Jan po petnajstih letih ustvarjanja, devetih studijskih albumih, preko 20 uspešnic ter razprodanih koncertih zaključil snemanje dvojnega albuma z naslovom ‘Klasika’ (2009). 25 presežkov tako v produkcijskem, kot ustvarjalnem smislu, je tokrat pripravil v sodelovanju s simfoniki in izbrano vrhunsko ekipo. Presežek tako v produkcijskem, kot osebnem smislu. Uspešnice, ki so to enkrat že bile, tokrat drugačne in zopet nove. Sledila je turneja v 16ih dvoranah po celi Sloveniji.

Leta 2011 izide album ‘Osebno’ na katerem so, med enajstimi novimi pesmimi, uspešnice ‘Punca’, ‘Ona sanja o Ljubljani’ in ‘Doma’ . Pohvali se lahko s svežim, kitarskim rockovskim zvokom, za katerega je poleg Jana kot avtorja glasbe, besedil, aranžerja in producenta, kot koproducent poskrbel legendarni Iztok Turk, svojčas gonilna sila skupine Videosex, bližnji sodelavec in producent Laibacha in Rotorja. Izid sta zaznamovala odlična prodaja (album je bil na prvem mestu lestvice najbolje prodajanih albumov ‘Slo Top 30’ za leto 2011) in turneja, ki se je zaključila z velikim razprodanim koncertom v v veliki dvorani Hale Tivoli.

Kljub temu, da se je Jan ponovno odločil za medijski molk, se konec leta 2012 odzove na stisko utrpelih v poplavah. V Špas Teatru v Mengšu je pripravil dva dobrodelna koncerta, denar od prodanih vstopnic pa namenil tistim poplavljencem, ki so bili pomoči najbolj potrebni.

Za Janov 40. rojstni dan (27. marca 2013) je izšel novi album ‘Večja od neba’ s katerega so poslušalci najprej slišali pretresljivo balado ‘Ob tebi bom ostal’, za katero je posnel tudi videospot. 4. aprila 2013 je bila v ljubljanskem kinu Komuna premierna projekcija dokumentarne filmske pripovedi ‘Priznam’. Kamere so Jana spremljale od zadnjega koncerta v letu 2012, pa vse do nastanka nove ploše. Ljubitelji njegove glasbe so imeli tako prvič možnost videti zakulisje razprodanega koncerta v veliki dvorani Hale Tivoli ter štirih drugih koncertov po Sloveniji, ustvarjanje novih pesmi in snemanja v studiu.

 

Albumi:

– Jan Plestenjak (1993)
– Gremo v kino (1994)
– Pogrešal te bom (1995)
– Morje (1997)
– Amore mio (1999) / zlata plošča
– Jan (2001) & ponatis (2002) / platinasta plošča
– Solo (2003) / zlata plošča
– Do raja (2005) / platinasta plošča
– Soba 102 (2007) / platinasta plošča
– Klasika (2009) / platinasta plošča
– Osebno (2011) / zlata plošča
– Večja od neba (2013)

Film:

– Dokumentarec Jerce Legan Cvikl (2003)
– Dokumentarna filmska pripoved ‘Priznam’ (2013)

Knjiga:

– Smeh in solze: Jan Plestenjak – Jaka Lucu (2005)

 

Sodelovanja

Dueti: Lado Leskovar (‘Ne verjamem’), Eva Boto (‘To leto bo moje’ / po podatkih IPF-a najpogosteje predvajana pesem leta 2012), Massimo (‘Sam sebi dovolj’), Lara Love (‘Soba 102’), Eva Moškon (‘Iz pekla do raja’ / najpogosteje predvajana radijska pesem leta 2005), Nina Pušlar (‘Punca’), Nataša Bekvalac (‘Bela noč’), Insieme (‘Nisi moja’), Jernej Šugman (‘Bela’)

Producent in/ali avtor: Maša Medik, Zdenko Cotič – Coto, Modrijani, Massimo, Alya, Helena Blagne, Rebeka Dremelj, Nuša Derenda, Unique, Rudi Bučar & Alya, Ivana Spagna

 

Festivali, nagrade in priznanja

– EMA 1995 – ‘Ker te ljubim’
– Melodije morja in sonca, nagrada za najboljše besedilo za pesem ‘Stari nono’ (1998)
– Festival Interfest v Skopju, dve bronasti priznanji (1998)
– Dvakrat (1997 & 1998) gost festivala v Budvi, ki je takrat veljal za najpomembnejšega v Jugoslaviji
– Budva (1998) – nagrada strokovne žirije za najboljšega moškega pevca
– Nagrada evropskega združenja FIDEF za najboljšo skladbo – ‘Morje’ (1997)
– Posebni gost in član žirije ruskega festivala Slovanski bazar, kjer je nastopal pred 35.000 ljudmi (1999)
– EMA 1999 – ‘Moja dežela’
– EMA 2001 – ‘Vse je OK’
– Viktor za najbolj priljubljenega glasbenega izvajalca (2011)

 

Dobrodelništvo

– Dobrodelni koncert v Operi. Zbiranje sredstev za tri mobilne naprave za kemoterapijo za otroke (2006)
– Stekleničke upanja (2009)
– Koncert za Fundacijo Danila Türka ‘Pustimo jim sanje’ (2010 & 2011)
– Dva dobrodelna koncerta za prizadete v poplavah (2012)
– In še številni drugi nastopi na različnih dobrodelnih prireditvah
– Pomagal zbrati za več kot 500.000 EUR donacij

 

Zanimivosti

– Spremljevalno zasedbo sestavljajo: Roman Ratej (bobni), Anže Langus Petrović (bas), Martin Štibernik (klaviature, kitara, mandolina), Zdenko Cotič (kitare)
– Za pisanje skladb – od osnutka do oblike – porabi 2 dneva
– V studiu porabi za miks in mastering 5 dni za pesem
– Njegovo glasbeno znanje izhaja iz klasike, kjer sta pomembna predvsem vadba in natančnost
– Če bi si lahko izbral glasbenike s katerimi bi sodeloval, bi bili od domačih Iztok Mlakar, Drago Mislej – Mef, Omar Naber; od tujih pa Eros Ramazzotti, Renato Zero in Charles Aznavour
– Pesem ‘Ker te ljubim’ je bila prvi manjši uspeh, ki ga je opogumil, da vedno dela po občutku in ne po trendu
– Je avtor štirih najpogosteje predvajanih slovenskih skladb: ‘Soba 102’, ‘Iz pekla do raja’, A veš’ (Alya) in ‘To leto bo moje’ (duet z Evo Boto)
– Preko 1000 nastopov in milijon obiskovalcev
– 6 koncertov v Križankah
– 2 koncerta na Gospodarskem razstavišču Ljubljana
– 2 koncerta v Hali Tivoli
– 25 uspešnic
– 200 skladb
– 27 videospotov
– 7 zlatih in 4 platinaste plošče

 

Vir besedila: https://www.janplestenjak.com/bio


POVEZAVE

youtube.com/user/JanPlestenjakMusic
facebook.com/janplestenjak
instagram.com/janplestenjak/

Uradna spletna stran JP: janplestenjak.com


VIDEO


Prireditev v Gledališki in koncertni dvorani Lendava je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.