OB SVETOVNEM DNEVU GLEDALIŠČA – Zavod Kuskus: Zvočna kuhna

ponedeljek, 27. 3. 2023, ob 11.00 | Gledališka in koncertna dvorana Lendavazakljucena
otroška predstava za zaključeno skupino
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Foto: Aljaž Sedovšek

Zvočna kuhna je interaktivni zvočni performans za otroke nad 5 let in odrasle. V njej ne kuhamo hrane, temveč zvoke.


Idejna zasnova in glasba: Peter Kus
Režija: Peter Kus, Miha Arh
Krompirjev song: Boštjan Gorenc Pižama

Nastopa: Peter Kus

Produkcija: Kuskus
Partner: Hiša otrok in umetnosti

Projekt je nastal s podporo MOL in Ministrstva za kulturo RS.

Predstava traja 50 minut in je primerna za starost 5–11 let.

O PREDSTAVI

Ideja predstave je ustvariti okolje, v katerem avtor povezuje izkušnje svojih prejšnjih projektov – zvočnih predstav, v katerih je gledalca postavil v položaj, da ”gleda” na gledališkem odru uprizorjen zvok in interaktivnih razstav, v katerih je gledalcem omogočil, da se razstavljenih instrumentov oz. zvoka ”dotaknejo”. V predstavi se posveča prepletanju različnih vlog in načinov zaznavanja gledalca predstave, obiskovalca razstave in poslušalca koncerta. Projekt je tako zasnovan kot mešanica gledališko-lutkovne predstave in delavnice izdelovanja inštrumentov. Avtor v predstavi omogoča gledalcem, da v določenih delih z igranjem na različna zvočila tudi sami aktivno posežejo v dogajanje.Predstavo tako ne le gledajo/poslušajo, temveč v njej tudi sodelujejo in imajo z njo neposreden, fizičen stik.

Okvirna tema predstave Zvočna kuhna je sinestezija, povezava sluha z drugimi občutki, predvsem z okusom. Predstava vzpostavlja povezave med glasbo in gastronomijo, ki so prisotna v naših življenjih in kulturi, ter jih povzema v multisenzorialni gledališki izkušnji.

Foto: Aljaž Sedovšek


ZGODBA

Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so obiskovalci povabljeni kot gostje. Toda kuharski mojster je izgubil okus. Kako naj potem pripravlja hrano? Odkrije, da bi si lahko občutek okušanja nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Če dela glasbo, je to tako, kot da bi pripravljal in okušal hrano. Zato iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo ”kuha” zvoke, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Njegova usta so postala ušesa.

Predstava sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila in se konča z delavnico, na kateri se obiskovalci v kuhanju nekaterih zvočnih jedi preizkusijo še sami.

VIDEO


https://peterkus.net/si/projects/zvocna-kuhna/