Pismo podpore samozaposlenim in samostojnim podjetnikom v kulturi

Nova Gorica, 23. marec 2020
 

 Spoštovani gospod minister,

dovolite mi, da vam najprej čestitam v imenu Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije — KUDUS ob izvolitvi na mesto kulturnega ministra. Pred vami je veliko pomembnih izzivov in nalog, zato vam skupaj z našimi člani želim čim bolj uspešno delo v dobrobit slovenske kulture.

Tudi Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije — KUDUS, v katerega je včlanjenih 37 kulturnih domov in ustanov iz celotne Slovenije, z veliko zaskrbljenostjo spremlja trenutno stanje samozaposlenih in samostojnih podjetnikov na področju kulture, ki jih je ohromitev javnega življenja zaradi epidemije novega koronavirusa zagotovo najbolj prizadela. Velika večina jih je ostala brez dela in posledično brez sredstev za preživetje. To so številni glasbeniki, likovni umetniki, plesalci, gledališki igralci in drugi ustvarjalci, s katerimi naše kulturne inštitucije redno sodelujejo pri oblikovanju in posredovanju programskih vsebin. Zato se tudi v KUDUS-u s tem pismom podpore pridružujemo številnim organizacijam in ustanovam, ki vas pozivajo k čimprejšnjemu ukrepanju in pripravi rešitev za te kulturne ustvarjalce, ki so se resnično znašli v brezizhodni situaciji in zato potrebujejo takojšnjo pomoč.

Kar nekaj oblik pomoči, ki bi prav prišle tako samozaposlenim kot samostojnim podjetnikom na področju kulture, je v peticiji, ki ste jo že prejeli, predlagala skupina Pomoč samozaposlenim v kulturi v času COVID-19. Želimo si, da bi jih resno preučili, jih v največji meri upoštevali in s tem prizadetim ustvarjalcem pomagali prebroditi to krizo ter jim na tak način dali voljo in moč za nadaljnje umetniško ustvarjanje.

Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS

zanj
Pavla Jarc
Predsednica

KUDUS – ZDRUŽENJE KULTURNIH DOMOV IN USTANOV SLOVENIJE
Kosovelova 4a, 6210 Sežana
E: kudus@guest.arnes.si
www.kudus.si

Kategorija: Novice in obvestila