Predvečer Bogračfesta: KULTIVÁL 2022 – Kulturni festival mladih iz Karpatskega bazena

brezplacna Petek, 26. avgust 2022 | etnološko-kulturna prireditev, koncert
17.00
Prizorišče: Letni oder Gledališke in koncertne dvorane Lendava in mestni park Roža
Organizatorja: MNMI-ZKMN, Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Člani Okrogle mize javnih kulturnih ustanov Karpatskega bazena že od leta 2015 organiziramo Kulturni festival mladih iz Karpatskega bazena ali krajše Kultivál. Letos imamo to čast, da lahko po letu 2016 ponovno gostimo v Prekmurju ustvarjalne mlade iz Karpatskega bazena.

Vljudno vabljeni, da nas obiščete v petek, 26. avgusta 2022, popoldne (program spodaj) ter prav tako v soboto na naši stojnici v okviru Bogračfesta, ko bomo za otroke v Centru Bánffy pripravili tudi rokodelske dejavnostmi.

Društvo za ohranjanje srednjeveških običajev St. Longinus iz Vojvodine

Lendavski park Roža

17.00 – program Društva za ohranjanje srednjeveških običajev St. Longinus iz Vojvodine – predstavitev srednjeveškega izročila v kostimih iz tega obdobja. Med predstavo lahko obiskovalci spoznajo srednjeveško viteštvo, kjer bo v okviru zgodovinske učne ure predstavljena napadalna in obrabna orožja, plesi in še kaj.

 

Letni oder gledališke in koncertne dvorane Lendava

18.00 – pesniško gledališče Ampelopsis iz Transilvanije – predstava z naslovom Fényszárnyú szó, pesmi pesnika Lőrinca Szabója

18.50 – Citrarska skupina »Új Muravidék«

19.10 – skupina Skandálum iz Vojvodine – koncert

19.50 – plesna skupina Fricska – V Lendavo prihajajo fantje z najhitrejšimi nogami na svetu, ki so dokazali, da so najhitrejši folklorni plesalci na svetu, saj najhitreje udarjajo ritme ne le z nogami, ampak tudi z rokami. Zelo energični plesni koraki bodo dale poseben ton Bográcsfestu, kakor tudi barvit dodatek k festivalu KULTIVÁL.

20.10Lucija Šetar – kitara in petje

20.20 – plesna skupina Fricska

20.30Hot Club of Lendava – Eden od glavnih vidikov Kultivála je, da se mladi iz Karpatskega bazena spoznajo in gradijo medsebojne odnose. Da je tovrstno vzpostavljanje odnosov uspešno, dokazuje tudi dejstvo, da so se nekateri člani Hot Club Lendava spoznali na enem izmed prejšnjih Kultiválov in od takrat vzdržujejo te odnose in vsako leto opravijo tudi nekaj skupnih nastopov pod imenom Hot Club Lendava. Ekipo sestavljajo mladi iz Prekmurja, Slovaške in od drugod. Obiskovalci bodo lahko uživali v ritimh gypsy swinga.

Vljudno vabljeni!


FESTIVAL VINARIUM 2022 – LENDAVA

V okviru etno večerov se bodo na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi predstavila hrvaška, slovenska in madžarska društva ter obiskovalcem ponudila tradicionalno kulinariko na stojnicah, poskrbljeno bo tudi za pester glasbeno-kulturni program.