Simfonični orkester Opere SNG Maribor: Božično-novoletni koncert

četrtek, 28. december 2023, 19.00 | Gledališka in koncertna dvorana Lendavabrezplacna
koncert
Vstop je brezplačen. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na blagajni GKD Lendava.
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

OBVESTILO: Vstopnice za Božično-novoletni koncert Simfoničnega orkestra  SNG Maribor so pošle!

Letošnji božično-novoletni koncert bo prava glasbena poslastica, saj bodo na odru pod taktirko maestra Simona Krečiča nastopila prizana solista: tenor Martin Sušnik in violinistka Oksana Pečeny.

 

Martin Sušnik, slovenski tenorist (roj. 1981, Sydney, Avstralija).

Rodil se je v Avstraliji, vendar že od otroštva živi v Sloveniji. Študij solopetja je končal z odliko na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu prof. Pie Brodnik. Uspešno je sodeloval na različnih tekmovanjih doma in v tujini, kjer je osvojil več zlatih priznanj. Za svoje dosežke je v času študija prejel študentsko Prešernovo nagrado in svečano listino za izredne študijske dosežke Univerze v Ljubljani. Na koncertih, tako doma kot v tujini, večkrat nastopa z različnimi zbori, komornimi zasedbami in orkestri. Udejstvuje se predvsem na opernih odrih, prav tako pa se posveča tudi petju oratorijev, maš in samospevov.

Je akademski glasbenik solo pevec in profesor solo petja z diplomo “Suma cum laude”. Največ nastopa na opernih odrih, izvaja pa tudi sakralna dela, kot na primer Requiem (W. A. Mozart), Janezov Pasion (J. S. Bach) in mnoge maše različnih skladateljev.

Deluje kot tenorist liričnega tenorskega opernega in koncertnega repertoarja in je poznan slovenski, hrvaški, italijanski in avstrijski publiki. Je član solističnega ansambla Opere in baleta SNG Maribor, redno nastopa tudi v HNK Zagreb, Split in Reka. Predstavil se je tudi na prestižnem festivalu Verdi v Bussetu leta 2018, večkrat je že sodeloval tudi s Teatrom Verdi v Trstu.

Viri: https://sl.wikipedia.org/wiki/Martin_Sušnik, https://www.glasbenamatica.si/koncerti/koncert-samospevov-martin-susnik-in-irina-milivojevic/
Dodatne informacije: https://www.sng-mb.si/person/martin-susnik-2/

 

Oksana Pečeny, ukrajinska violinistka (roj. 1983, Kijev, Ukrajina)

Prvo glasbeno znanje je pridobila na Specialni šoli za nadarjene otroke v Kijevu, šolanje pa je nadaljevala na Srednji glasbeni šoli v Mariboru v razredu svojega očeta Tarasa Pečenyja. Študij je nato tri semestre nadaljevala v Grazu pri prof. Borisu Kušnirju. Leta 2007 je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku in prejela diplomo Summa cum laude za umetniške dosežke v času študija. Je večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj (Ljubljana, Italija, Nizozemska).

Kot solistka je nastopila z Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom HRT, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, orkestrom Solisti Piranesi, Libanonskim komornim orkestrom, romunskim simfoničnim orkestrom ter večkrat s Slovensko filharmonijo.

Bila je članica komornega orkestra Solisti Piranesi, godalnega damskega orkestra “Musidora”, Komornega orkestra slovenskih solistov ter kvinteta Astorpia, ki pretežno izvaja glasbo Astorja Piazzolle. Od leta 2003 je zasedala mesto koncertne mojstrice Komornega in Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani. Leta 2004 je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Kot solistka in članica komornih zasedb je nastopala po Italiji, Švici, Hrvaški, Sloveniji in Avstriji. Sodeluje s priznanimi glasbeniki po svetu in je 2. koncertna mojstrica mednarodnega orkestra “No Borders Orchestra”. Od sezone 2013/14 je koncertna mojstrica SNG Maribor.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Oksana_Pečeny


PROGRAM

Božično-novoletni koncert

(Novoletni gala koncert opernih arij)

28. december 2023, Lendava

Nastopajo

Simfonični orkester SNG Maribor

Dirigent Simon Krečič

Solista: Martin Sušnik, tenor, Oksana Pečeny, violina

 

 

 • Giuseppe Verdi: Uvertura k operi Luisa Miller
 • Giuseppe Verdi: La donna è mobile, arija Vojvode iz opere Rigoletto (solist Martin Sušnik)
 • Peter Iljič Čajkovski: Italijanski capriccio, op. 45
 • Giacomo Puccini: Che gelida manina, arija Rodolfa iz opere La bohème (solist Martin Sušnik)
 • Georges Bizet: Pastorale iz druge suite Arležanka
 • Georges Bizet: Menuet iz druge suite Arležanka
 • Georges Bizet: Farandole iz druge suite Arležanka

* * *

 • Georges Bizet: Entr’acte k četrtemu dejanju opere Carmen
 • Georges Bizet: La fleur que tu m’avais jetée, arija Don Joséja iz opere Carmen (solist Martin Sušnik)
 • Pablo Sarasate: Ciganske melodije za violino in orkester, op. 20 (solistka Oksana Pečeny)
 • Slavko Avsenik, prir. Bojan Adamič: Spomin
 • Leroy Anderson: A Christmas Festival

Dodatki:

 • Giacomo Puccini: Nessun dorma, arija Calafa iz opere Turandot (solist Martin Sušnik)
 • Johann Strauss st.: Radetzky marš, op. 228

https://www.sng-mb.si/


Prireditev v Gledališki in koncertni dvorani Lendava je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.