Špas Teater: ŽENSKA – ljubezni, izgube, obleke

placljiva sobota, 26. marec 2022 | komedija
19.00
Vstopnica v predprodaji: 10 €
Na dan predstave: 12 €
Prizorišče: Gledališka in koncertna dvorana Lendava
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Špas Teater | Nora in Delia Ephron:
ŽENSKA – ljubezni, izgube, obleke

Predstava, ki nasmeje, seže v srce in polepša življenje marsikateri ženski.

IGRAJO
Mojca Funkl
Nataša Barbara Gračner
Desa Muck
Vesna Pernarčič
Saša Pavlin Stošić
Maja Martina Merljak

USTVARJALCI PREDSTAVE

Avtorica: Nora in Delia Ephron
Prevod: Deja Crnovič
Priredba: Eva Mahkovic
Režija: Tijana Zinajić
Scenografija: Žiga Flajnik
Produkcija posnetka: Warehouse Collective
Režija posnetka / DOP: Luka Furlan
Tekst je napisan na podlagi knjige Ilene Beckerman

Original Off-Broadway Production Produced by Daryl Roth

Traja: 1 uro 10 min


VSEBINA

Svetovna uspešnica z originalnim naslovom Love, Loss and What I Wore je nastala po knjižni uspešnici Ilene Beckerman in kmalu postala velik gledališki hit. Napisali sta jo Delia Ephron in Nora Ephron (trikratna nominiranka za oskarja), podpisana pod največje filmske uspešnice kot so Romanca v Seattlu, Čaka te pošta, Ko je Harry srečal Sally, Julie & Julia,…

Kot povsod po svetu, v predstavi znana ženska igralska imena berejo in interpretirajo zgodbe ene glavnih junakinj – Gine: “…potem je moj dnevnik nekdo pokazal enemu založniku, mislila sem, kdo bo to sploh kupil, preveč osebno je, ampak so jo izdali in izkazalo se je, da je vsebina tudi za druge ljudi osebna.”

Prisluhnite zgodbam prijateljic in sorodnic o življenjskih prelomnicah, o ‘pravem času’, poroki, ločitvi, zbliževanjih, razhajanjih in ohdajanjih, pa vse do tega, kako postaneš babica in še ducatom drugih – vse nas učijo, kako se oblikuje ŽENSKA. Čisti užitek!

Zgodb je več: ‘mamini nasveti v mladosti’, ‘agonije nakupa modrčka’, črna ali druga barva ‘katastrofa v garderobi’, ‘omara’, ‘debela ali suha’, ‘fantje in možje” in priljubljena ‘sovražim torbico’. Nekaj je gotovo – všeč vam bo prav vsaka!

Ženske zgodbe so zabavne. Življenjske. Resnične.

V sebi nosijo smeh, veselja, ljubezni, tudi solz, tolažbe in razumevanja… Prav nič niso žensko pristranske, ampak osvežujoče realne in brutalno iskrene. So tudi nežne in sočutne, močne, takšne kot ženske so – nepremagljive. Ker svojo moč vedno zgradijo na vztrajnosti in milini.

Moški, očetje, ljubimci, možje – lahko pridejo in odidejo, a obleka je za vedno! Tudi če ne morete več zlesti vanjo.

Spominov, ki jih v občinstvu sprosti predstava, je ogromno! Za milijone žensk obleke niso le oblačila, temveč pot skozi življenje, način za reševanje težav in osebni pogled na svet.
… torbica, bela srajca, obleka ob prvem poljubu, obleka za prvič, visoke pete, maturantska obleka, obleka, s katero sem odšla v porodnišnico, obleka, ki jo imam najrajši, a je tudi na roko več ne spravim, pogrebna obleka, scufane kavbojke, ki jih je mama že večkrat vrgla v smeti, moja ‘little black dress’, poročna obleka, presneti modrček, ki sem ga dobila ob mazektomiji, push-up modrček, rdeče spodnje perilo, karirast plašč za posebne priložnosti… vsaka obleka je presneto živ spomin!

Za vse izjemne ženske: za prijateljice, mame, sestre, tete, sosede, babice…

Svetovna uspešnica brez primere! Očarljivo življenjska.

Udarno gledališko predstavo, v katero se zaljubi vsaka ženska, sta po knjižni uspešnici LOVE, LOSS AND WHAT I WORE Ilene Beckerman spisali sestri, izjemni pisateljici Nora Ephron in Delia Ephron – sami ali v tandemu sta ‘zakrivili’ velike filmske uspešnice: Julie&Julia z Maryl Streep, Ko je Harry srečal Sally  z Meg Ryan in Billie Crystalom, Romanco v Seattlu in Čaka te pošta  s Tom Hanksom in Meg Ryan, Michaela  z Johnom Travolto in mnoge druge.