Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar 2021)

Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta

27. januarja vsako leto obeležujemo obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz leta 1945.

Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta je na svojem zasedanju 1. novembra 2005 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov kot vsakoletni mednarodni dan spomina na žrtve nacističnega holokavsta.

V Auschwitz in njegovih okoli 50 podružnic je bilo v dobrih štirih letih pripeljanih približno štiri milijone ljudi in pol; okoli milijon in pol ljudi, večinoma Judov, je tu umrlo.

V tem taborišču je bilo tudi 2.342 Slovencev, od teh jih je umrlo 1.600. Ob prihodu Rdeče armade je bilo v njem še kakih 7.000, med njimi tudi 21 Slovenk.

V nacističnih taboriščih je življenja izgubilo tudi desetine dolnjelendavskih Judov in njim v spomin smo pripravili v Knjižnici – Kulturnem centru Lendava celodnevni kulturni program, vezan na tematiko judovstva.

[wpfa5b icon=”facebook-square”] Povezava: Facebook stran GKD Lendava


Program:

14.00

RAZISKOVANJE

Predstavitev spletne platforme CENTROPA in vsebin

Raziskovanje judovskih zgodb v krajih, kjer so nekoč živele judovske skupnosti je doživelo popolni razmah v preteklih desetih do petnajstih letih. Platforme kot je Centropa so prava zakladnica zanimivih zgodb judovskih družin v Evropi.

[wpfa5s icon=”fa-link”] Povezava: https://www.centropa.org/search-our-database-jewish-memory


16.00

KNJIGA

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta vam v branje predlagamo sledeče knjige:

Primo Levi: Potopljeni in rešeni
(Studia Humanitatis, 1986)

 

Sarah Cohen-Scali: Max
(Cankarjeva založba, 2015)

 

Zlata Vokač Medic: Marpurgi
(Beletrina, 2020)

[wpfa5s icon=”fa-link”] Povezavi: lendavska knjižnica, iskalnik COBISS

18.00

GLASBA

Kaschauer Klezmer Band (Slovaška)

Glasba je predstavljala pomemben del vsakdanjega življenja judovskih skupnosti, zato vam v poslušanje predlagamo koncert klezmer zasedbe iz Košic (Slovaška). V repertoarju zasedbe najdemo dela klezmer zasedb iz Amsterdama, Bratislave, Budimpešte ter Krakowa.

[wpfa5s icon=”fa-link”] Povezava: https://www.kosiceklezmer.sk/en/about-us
[wpfa5s icon=”fa-link”] Povezava: Youtube video


20.00

FILM

Zločin brez krivde: Primer Collini

(Marco Kreuzpainter, 2019)

Na temo judovstva in holokavsta je bilo v preteklosti narejenih veliko odličnih filmov. Le kdo ne pozna Schindlerjevega seznama (Steven Spielberg, 1993), Pianista (Roman Polanski, 2002), Dečka v črtasti pižami (Mark Herman, 2008) ali Ženske v zlatu (Simon Curtis, 2015).

Naš predlog pa je film, ki morda ni dosegel takšne medijske odmevnosti kot zgoraj našteti filmi, vendar odlično podaja večnost trpljenja potomcev žrtev holokavsta in njihovo spopadanje z vsakdanjim življenjem.

Drama, Nemčija, 2019, 122 minut
Režija: Marco Kreuzpaintner
Igrajo: lyas M’Barek, Alexandra Maria Lara, Heiner Lauterbach idr.

Odvetnik Caspar Leinen je soočen s spektakularnim primerom, ki mu ga je dodelilo sodišče: braniti mora namreč 70-letnega Italijana Frabrizija Collinija, ki je brez očitnega razloga v enem od berlinskih hotelov ubil industrijskega magnata Hansa Meyerja. Za Casparja je ta primer še posebej pomemben, saj Collinijeva vnukinja Johanna njegova ljubezen iz otroštva, na njenega ubitega dedka pa je vedno gledal kot na svojega očeta. Ta v procesu, kljub velikemu zanimanju javnosti, ostaja skromen in ne odkrije ničesar o motivu za umor uglednega Hansa Meyerja. Ko Caspar tone vse globje in globje v primer, se hkrati sooča s svojo preteklostjo in ob tem naleti na enega največjih sodnih škandalov v zgodovini Nemčije. Končno odkrije resnico, ki je nihče ne želi slišati.

NAPOVEDNIK:

Kategorija: Novice in obvestila