Večer klasične glasbe: Sara Köveš in Maša Kuhar

brezplacna Petek, 3. 9. 2021 | koncert
18.00
Prizorišče: Sinagoga Lendava
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

PROGRAM:

SARA KÖVEŠ, klavir

W. A. Mozart: Sonata št. 8 v a-molu

1. Allegro maestoso
2. Andante cantabile con espressione
3. Presto

S. Rahmaninov: Études-Tableaux, op. 39

Št. 5 v es-molu: Appassionato
Št. 9 v D-duru: Allegro moderato.
Tempo di marcia.

MAŠA KUHAR, flavta

J. S. Bach: Partita za flavto solo BWV 1013

1. Allemande
2. Corrente
3. Sarabande
4. Bourrée angloise

S. Prokofjev: Sonata za flavto in klavir op. 94 v D-duru

1. Moderato
2. Scherzo: Allegro scherzando
3. Andante
4. Allegro con brio


O GLASBENICAH:

Sara Köveš (1998) je svojo glasbeno pot začela z osmimi leti na Glasbeni šoli Lendava pod mentorstvom Eme Šertel in nato Hajnalke Magyar. Po uspešno končanem šolanju se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, kjer jo je štiri leta poučevala Lidija Maletić. Med šolanjem na konservatoriju se je nekaj časa vzporedno izobraževala tudi na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Leta 2017 je z odliko maturirala iz klavirja, oktobra istega leta pa je prejela diplomo Dr. Roman Klasinc, ki jo podeljujejo najuspešnejšim dijakom za izjemne umetniške dosežke v času šolanja na konservatoriju.

Nastopila je kot solistka z godalnim kvartetom in orkestrom konservatorija v Kazinski dvorani SNG Maribor ter s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Slovenski filharmoniji.

Je prejemnica nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj.

Kot nagrajenka TEMSIG-a 2016 je sodelovala pri projektu Zlati pianisti in snemala v studiu Pianoroom. Nastopila je na 18. klavirskih dnevih (EPTA), kot solistka ali v komorni zasedbi pa je nastopila tudi v ciklu koncertov Glasbene mladine ljubljanske, Hommage a Franz Liszt, Solo e da camera, na Festivalu Lent in Festivalu Arsana.

Udeležila se je raznih seminarjev in mojstrskih tečajev, ki so jih vodili priznani profesorji, kot so Aleksandar Serdar, Jasminka Stančul, Ruben Dalibaltayan, Đuro Tikvica, Håkon Austbø, Rita Kinka…

Trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Aleksandra Serdarja.

Maša Kuhar (1998) je z igranjem flavte pričela v glasbeni šoli Murska Sobota pri profesorici Melaniji Gradečak.

Nato je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesorici Mariji Ladič Dvoršak in se kasneje 2 leti vzporedno šolala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorju Nilsu Thilu Krämerju.

Leta 2017 je uspešno opravila sprejemne izpite na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Dunaj, v razredu Hansgeorga Schmeiserja, kasneje Walterja Auerja, kjer je leta 2021 tudi uspešno diplomirala.

Je prejemnica nagrad z mednarodnih in državnih tekmovanj, med drugim 1. nagrade in 1. mesta na mednarodnem tekmovanju King’s Peak.

Leta 2019 in 2020 je kot solistka nastopila s komornim orkestrom dunajske Akademije za glasbo.

Kot solistka ali članica komorne zasedbe ali orkestra je sodelovala že na več festivalih (Festival Lent, Hommage a Franz Liszt, Wien Modern, Together Now).

Leta 2017 je za svoje dosežke dobila denarno nagrado za uspešne študente Univerze za glasbo Gradec in leta 2019 nagrado občine Puconci.

Udeležila se je raznih seminarjev in poletnih šol pri priznanih profesorjih: Philippe Bernold, Matej Zupan, Jan Ostry, Wissam Boustany, Hansgeorg Schmeiser, Martin Belič, Adrianna Ferreira, Aldo Baerten itd.

Je prejemnica štipendije ministrstva za kulturo Slovenije.