www.kkl.si | www.kl-kl.si | www1.kkl.si | www1.kkl.si/kulturni-center/ (stara spletna stran)
KKCL NOE – LKKK BSZE | Trg Györgya Zale 1 | 9220 Lendava | Slovenija (SI)
Novice in dogodki

RAZSTAVA
datum objave: 15. 10. 2020 | avtor: op
Bivanje z lesom – SloWOODlifeNamen razstave Bivanje z lesom – SloWOODlife, ki je postavljena v Lendavi na idealni lokaciji, je širjenje zavesti o kakovostni leseni gradnji in dizajnu iz lesa ter vzpodbujanje trajnostnega razvoja.

»V arhitekturi mora obstajati nekakšno notranje bistvo, ki ga ne znam poimenovati in mi ni vnaprej znano, temveč se razvije in rodi med načrtovanjem,« je nekoč razmišljal Imre Makovecz, izjemen madžarski arhitekt, ki je med številnimi arhitekturnimi mojstrovinami zasnoval tudi lendavsko gledališko in koncertno dvorano. Kot zagovornik organske arhitekture, prilagojene naravi in okolici, in zaprisežen zagovornik lesa in drugih naravnih gradbenih materialov, bi bil zagotovo navdušen nad razstavno vsebino, ki te dni bogati podobo njegovega arhitekturnega bisera v središču Lendave. Ekspozicija inovativnih lesenih izdelkov Lendavčana Franca Pála – med drugim lesenega dirkalnega kolesa in izjemnega »časovnega stroja«, velike naprave iz orehovine in jesenovine, ki določa čas in datum s pomočjo vode – je v avli Kulturnega centra Lendava dobila vsebinsko nadgradnjo: razstavo lesenih objektov in k trajnostnemu razvoju usmerjenih izdelkov z naslovom Bivanje z lesom – SloWOODlife.


Razstava je na ogled do 21.10.2020 v preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi.


Reprezentančna razstava bivanjske kulture

Gre za najuspešnejšo slovensko razstavo, posvečeno bivanjski kulturi, saj gostuje po Sloveniji že vrsto let, vsebina razstavljenih objektov in interierjev pa se nenehno širi in nadgrajuje. Zajema najbolj reprezentančne objekte in projekte slovenskih ponudnikov, ki načrtno in uspešno soustvarjajo višjo bivanjsko kulturo. Namen razstave je širjenje zavesti o kakovostni leseni gradnji in dizajnu iz lesa ter vzpodbujanje trajnostnega razmišljanja. S tem ko ponuja na ogled primere odlične gradbene prakse, predstavlja pomemben gradnik ozaveščanja javnosti o pomembnosti vpeljave trajnostnih konceptov na različnih področjih življenja in družbenega delovanja. Sodobne lesene hiše namreč izpolnjujejo bistvene zahteve trajnostne gradnje, zmanjšujejo okoljsko obremenitev, so energetsko varčne in nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja. Hiše in interierji iz lesa zagotavljajo prijetno, varno in zdravo bivalno okolje. Razstava SloWOODlife prav iz teh razlogov poveličuje les kot naravno bogastvo in izjemen gradbeni material, ki ga človeštvo pozna že od svojega začetka. Uporaba lesa kot obnovljivega vira energije je prijazna do okolja, a lesene hiše ne predstavljajo le najbolj nizkoogljičnega izdelka; s tem ko omogočajo cenovno ugodno gradnjo kakovostnega bivalnega prostora z visoko dodano vrednostjo ob nizkih stroških vzdrževanja, prinašajo tudi velike in neposredne koristi uporabnikom.

Več kot arhitektura in zgodba o lesu

Na omenjeni razstavi arhitekturno dovršenih objektov zato še zdaleč ne gre zgolj za arhitekturo, ampak, kot je izjavil pokojni arhitekt Imre Makovecz, ko se je podpisal pod arhitekturno zasnovo prostora, v katerem je ta razstava danes postavljena: »Gre tudi za okolico, način gibanja ljudi v tej okolici in arhitekturi. Gre za težnjo ustvarjanja celovitega, vseobsegajočega prostornega ambienta in iskanje načina, kako ga prilagoditi pogojem in potrebam dejavnosti in družbe.« Makoveczevi objekti so z razlogom združevali avtohtone in elementarne prvine s sodobno uporabnostjo, funkcijo in estetiko in njegova arhitektura, ki je temeljila na naravnih materialih, je prav tako z razlogom pridobivala na toplini, obogatitvi in občutljivosti. Vsekakor nekaj, kar boste doživljali na sprehodu med razstavnimi panoji v avli Kulturnega centra Lendava.

Prostor in razstava združena v kakovosti

Organizator razstave Bivanje z lesom – SloWOODlife je uredništvo revije Moja HIŠA Moj DOM, Wood, ki velja za ambasadorja slovenske kakovostne in trajnostne gradnje. Odgovorna urednica Liljana Vogrinec je ob odprtju razstave opozorila na vsebinsko povezavo s prepoznavnim okoljem lendavskega hrama kulture, iz katerega izhaja specifična navezanost Imreja Makovecza na stara znanja in tradicijo, in po drugi strani na sporočilnost razstave Bivanje z lesom – SloWOODlife, ki širi zavest o kakovostnem bivanju v sožitju z naravo. Dejstvo je, da so skozi zgodovino le redki ustvarjalci znali arhitekturo odlično nadgraditi z ostalimi elementi v smiselno, estetsko, uporabno in kakovostno sintezo. Na razstavi SloWOODlife predstavljeni projekti vsekakor zrcalijo številne primere dobre prakse tudi v tem pogledu.

Dušan Waldhütter/WOW Stories

ORGANIZATOR
Agencija LOTOS d.o.o., marketing media center

MEDIJSKA PODPORA
Revija VARČNA HIŠA. lesena. montažna. eko


Razstava je na ogled do 21.10.2020 v preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi.


Povezava: https://www.slowoodlife.si/razstava/

Komentarji (0) |  


Komentarji

Trenutno še ni nobenih komentarjev. Bodite vi prvi!
< 1 >
Vpis komentarja
Ime:
(obvezno!)
E-mail:
(po želji)
Št. preostalih karakterjev:
Vpišite besedo kultura:
(obvezno!)
Novice poganja Fusion News.
> Arhiv novic in dogodkov

Aktualni javni razpisi

BLAGAJNA
Poletni delovni čas
Dan:Odp. čas:
Ponedeljek:9.00–14.00
Torek:9.00–14.00
Sreda:9.00–14.00
Četrek:9.00–14.00
Petek:9.00–14.00
Odprto tudi 1 uro
pred predstavo

Telefon:

(0)2 577 60 24

JAVNI RAZPISI

Ogled gledališke in koncertne dvorane
je možen v okviru organiziranega
in vnaprej najavljenega vodstva.

SPONZORJI
Lek
Vzajemna
Intering
Kmetijsko gospodarstvo

Kontakt | Kazalo strani | O spletni strani  

 

© 2016-2019, Knjižnica – Kulturni center Lendava/Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ.
Notranja organizacijska enota za umetnost, kulturo, gledališko dejavnost in dejavnost kulturnega kreativnega sektorja
Trg Györgya Zale 1, 9220 Lendava, Slovenija