Državna proslava ob dnevu reformacije

Zaključena prireditev. Gledališka in koncertna dvorana Lendava bo ta dan zaprta za javnost, blagajna ne bo obratovala. Hvala za razumevanje!

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava bo v ponedeljek, 30. oktobra 2023, ob 20. uri v državna proslava ob dnevu reformacije.

Slavnostna govornica bo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. 

Govoru bo sledil umetniški del proslave z naslovom Jezik, knjiga in umetna inteligenca. 

Dan reformacije je za Slovence izjemno pomemben praznik, saj je s prvimi tiskanimi knjigami slovenščina našla svoje mesto med velikimi in vplivnimi evropskimi jeziki. Ta privilegij želimo ohraniti tudi v sodobnem svetu sredi razcveta novih informacijskih tehnologij. 

Umetniški program letošnje državne proslave posebno pozornost namenja 300. obletnici rojstva učitelja in protestantskega duhovnika Štefana Küzmiča, ki je ob koncu 18. stoletja iz grščine v prekmurščino prevedel Novo zavezo in svoj prevod objavil v knjigi Nouvi Zákon (Novi testament, Novi zakon). Gre za pomemben jezikovni in literarni podvig, ki je maloštevilni jezikovni skupnosti prekmurskih protestantov v domačem jeziku posredoval temeljno delo krščanstva. Küzmičev projekt je omogočil razmah tiska in razcvet literarnega, znanstvenega, publicističnega ter verskega ustvarjanja v prekmurščini. Prekmurščina se je pokazala kot enakovreden in tudi suveren izraz jezika, ki je takrat iz narečja prerastel v knjižni jezik.

Tudi danes se nahajamo v prelomnih časih, ko je uporaba slovenskega jezika postavljena pred nove izzive. Jezikovna orodja umetne inteligence ponujajo brezmejne možnosti njegovega razvoja, predvsem pa dostopnosti, zato moramo še posebej poskrbeti za ohranjanje jezikovnega bogastva tudi pri njegovem prenosu v virtualni prostor novih tehnologij. 

Umetniški dogodek, ki poudarja  Küzmičevo genialnost ter razcvet slovenskega jezika skozi prostor in čas, sta zasnovala režiser Primož Ekart in scenarist Dušan Šarotar, dramaturginja je bila Ajda Rooss. Proslava združuje različne umetniške zvrsti z razmislekom o odnosu med slovenskim jezikom in uporabo jezikovnih orodij umetne inteligence, ki je vedno bolj prisotna v našem vsakodnevnem življenju. Uprizoritev sledi posameznim življenskim dogodkom, zapisanim v Küzmičevem Epitafu, obširnem nagrobnem napisu, ki si ga je Küzmič, kot je bila navada v tistih časih, pred svojo smrtjo sestavil sam. 

Literarno pokrajino v slovenski in madžarski besedi bodo ustvarjali igralki Tjaša Železnik in Lina Akif ter igralca Vladimir Vlaškalić in Peter Pal. Avtor izvirne glasbe je letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Drago Ivanuša, ki se bo tudi kot pianist na odru pridružil Žigi Golobu, Emi Kobal, Niku Komac-Niksonu, Loli Mlačnik in Lauri Pal. Pesem Nobena Milana Vincetiča in Zrejlo je žito (prekmurska ljudska) bo interpretirala pevka skupine Koala Voice Manca Trampuš

Avtorja scenografije sta Meta Grgurevič & JAŠA, za video bo poskrbela Vesna Krebs, za kostume Tina Kolenik, za svetlobno oblikovanje pa Gregor Smrdelj.

V koreografiji Rosane Hribar bodo nastopile Mateja Rebolj in študentke AMEU – Akademije za ples. Pod vodstvom zborovodje Tomaža Kuharja bosta zapela Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Upokojenski MePZ Stari Kovači.

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

https://www.gov.si/dogodki/2023-10-30-drzavna-proslava-ob-dnevu-reformacije/

https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/proslava-ob-dnevu-reformacije-s-poklonom-stefanu-kuezmicu-znanemu-kot-prekmurski-trubar/686591

Kategorija: Novice in obvestila