»Preletim svojo domovino.« – Potujoča razstava ob 200. obletnici rojstva Sándorja Petőfija

sobota, 28. oktober 2023
na ogled med 8.00 in 13.00 uro v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava ter pred zgradbo na trgu Györgya Zale v Lendavi

Sporočamo vam, da bo potujoča razstava »Preletim svojo domovino.« – Potujoča razstava ob 200. obletnici rojstva Sándorja Petőfija na ogled le pred zgradbo Gledališke in koncertne dvorane.

Razstave v avli ne bo.

Hvala za razumevanje!

 

»Preletim svojo domovino.«
Potujoča razstava ob 200. obletnici rojstva Sándorja Petőfija

 

Literarni muzej Petőfi je 1. septembra odprl novo potujočo razstavo, ki je nastala ob spominskem letu Sándorja Petőfija. Prva postaja muzejskega avtobusa je bil pesnikov rojstni kraj Kiskőrös, kateremu so sledila številna druga naselja. Glavni cilj potujoče razstave je približati življenjsko delo in življenjsko pot Sándorja Petőfija čim večjemu številu naših sodržavljanov, tako na Madžarskem kot zunaj njenih meja. Razstava temelji na konceptih napredka, hitrosti, potovanja in poti ter predstavlja Petőfijevo osebnost in znana dela z edinstvenim pristopom, ki temelji na sodobnih raziskavah.

Razstava, ki nosi slogan (»Potujem po domovini«), je odlomek iz pesmi »Dalaim«, ki ne izraža le Petőfijeve strasti do potovanj in njegovih pesniških ambicij, temveč se nanaša tudi na nenavadnost razstave. Razstava nas vabi na namišljeno potovanje: leta 1845 se skupaj s Petőfijem vkrcamo na ekspresno kočijo, da bi nas pesnik na svojem »vozu spremenljivih usod« spomnil na odločilne trenutke svoje preteklosti in z nami raziskoval svojo prihodnost.

Razstava se ne osredotoča na pesnikovo biografijo, temveč na okoliščine, ki so določale njegovo ustvarjalno življenjsko pot, kot so na primer pesniška pot, družbena gibljivost, izbira poklica, sodelovanje v javnem življenju, organizacija literarnega življenja ali ustvarjanje družine.

Temelj celotne razstave predstavlja deset predmetov iz muzejske zbirke, od katerih je vsak upodobljen na eni od stopenj imaginarnega potovanja: mesarska sekira Petőfijevega očeta Istvána Petrovicsa, denarnica s perlicami, ki mu jo je podarila Julia Szendrey, ali palica za biljard, ki jo je Petőfi morda uporabljal v svojem domačem kraju, v kavarni Pilvax. Vsako znamenitost spremlja posebna pesem ter številni citati, rokopisi, umetniška dela in literarna zgodovina, ki skupaj ponazarjajo najpomembnejše faze pesnikovega življenja s poudarkom na določenem dogodku ali temi. Ta vsebina, skrita na različne načine, obiskovalca spodbuja k samostojnemu raziskovanju in spoznavanju ter vključuje več čutov. Razstavne enote tvorijo samostojne, samoumevne enote, ki se z vprašanji, namenjenimi obiskovalcem in Petőfiju, z vrsticami iz Zapiskov s ceste, ki jih govori igralec Márton Patkós, in z obrati Jánosa vitéza prepletajo v različne pripovedi.

V prvi tematski enoti razstave lahko spoznamo revijo Pesti Divatlap, v kateri sta bila objavljena Petőfijev prvi tiskani portret (Miklós Barabás, 1845) in pesem Usoda, odpremo prostor za knjigo Jaz, ki se osredotoča na iskanje kraja in pesniško samoopredelitev, ter izvemo, kaj je v tistem času pomenila taka revija, kako se je razvijal odnos med Imre Vahotom in Petőfijem ter kako je Mór Jókai videl portret svojega prijatelja. Zadnja postaja bo izdaja Petőfijevih celotnih pesmi, ki so izšle leta 1847, in namišljena pot od Petőfijeve namere, da postane pomembna osebnost literarnega življenja, do uresničitve njegove vizije pesnika, ki je v svojih pesmih živel večno. Na vsaki stopnji so z vznemirljivimi formalnimi in vizualnimi rešitvami predstavljene pesmi, kot so Večer doma, Ob koncu septembra in Alföld.

V zadnjem delu razstave so na ogled citati pisateljev in pesnikov o Petőfiju, v zadnjem delu avtobusa pa bodo obiskovalci lahko ustvarili digitalni kolaž iz Petőfijevih relikvij, ki jih hrani PIM, in tako preizkusili svoje znanje, pridobljeno na razstavi.

Kustosinje: Molnár Eszter Edina, Sóki Diána
Grafično oblikovanje in tipografija: Mezei Ildikó
Vizualno oblikovanje in notranje oblikovanje: Nyirán Márton
Izvedba: New Edge Kft.

Razstavo je omogočila podpora Nacionalnega sklada za kulturo.

Organizatorji: Veleposlaništvo Madžarske v Sloveniji in Lisztov Inštitut v Ljubljani

Kategorija: Novice in obvestila, Razstave