Festival Vinarium 2023: Slovenski etno večer

ponedeljek, 28. avgust 2023, ob 18.00 | Letni oder Gledališke in koncertne dvorane Lendavabrezplacna
etnološka prireditev, glasba, kulinarika
Organizatorji: Mestna skupnost Lendava, ZKD Lendava, JSKD – Območna izpostava Lendava

Vljudno vabljeni na slovenski etno večer, ki poteka v sklopu Festivala Vinarium 2023 in bo v ponedeljek, 28. avgusta 2023, ob 18. uri na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava

PROGRAM:

  • Nastop: sopranistka Pia Novak
  • Nastopi pevskih zborov: KPZ Vita, skupina Evterpe, MEPZ Nimam časa DU Lendava, MVS Lindua & Lindenau
  • Ples: Folklorno društvo Prekmurje Lendava
  • Koncert: Poskočni muzikanti
  • Kulinarika: prekmurska pečenka, kruh z zaseko, »pajani kruj«, Matajšec cocta, domači špricer

Program povezuje: Nina Svetlin

V primeru slabega vremena bo program potekal v dvorani.
Vstop je prost.


PREDSTAVITEV NASTOPAJOČIH

Sopranistka Pia Novak

Nadarjene mlade Lendavčanke Pie Novak domačemu občinstvu ni treba posebej predstavljati, saj ga je že večkrat navdušila s svojim čudovitim glasom. Lani, junija 2022, je z izborom iz svojega maturitetnega programa očarala domače občinstvo, ki jo je nagradilo s stoječim aplavzom.

 https://www.youtube.com/@pianovak2444

KPZ Vita

Vita pomeni življenje. Ime so izbrali z mislijo na vitalnost in življenjsko energijo, ki naj bi jo zbor odseval skozi petje.

Komorni pevski zbor Vita iz Lendave v letu 2023 praznuje svojo 20. obletnico in šteje 20 članov, zborovodja je Danijel Berden.

Repertoar zbora sestavljajo skladbe različnih žanrov: od renesančnih, romantičnih skladb, ljudskih pesmi do jazza, popa in rocka, petje v različnih jezikih jim ne predstavlja ovire. Njihov zborovodja je zelo ustvarjalen in rad napiše priredbe, zato pogosto pojejo tudi aktualne hite ali pa vedno priljubljene zimzelene melodije. Obiskovalci koncertov pravijo, da si Vito zapomnijo po tem, da med petjem izžarevajo dobro voljo in veselje do petja.

https://sites.google.com/site/kpzvitalendava/
 https://www.youtube.com/@MrKPZVitafan/videos

Vokalna skupina Evterpe – Kulturno društvo Hotiza

Mešani pevski zbor Nimam časa DU Lendava

Pevski zbor MEPZ »Nimam časa« deluje pod okriljem Društva upokojencev Lendava že skoraj petnajst let. Leta 2019 je zbor praznoval svojo 10-obletnico delovanja in ob tem jubileju so izdali glasbeno zgoščeno s 14 pesmimi in bilten. Zbor vodi Matej Pucko.

Mala vokalna skupina Lindau in Lindenau

Malo vokalno skupino Lindua sestavljajo Jožef Gerenčer, ki je tudi njen vodja, Katalin Kulcsar Takacs, Nataša Tomšič, Susanne Gerenčer in Ivan Borovič. Kulcsar Takacseva je iz Lentija na Madžarskem, preostali štirje člani pa so iz Lendave in okolice.

O tem, kako so se našli, Jožef Gerenčer, ki je vodil že veliko pomurskih pevskih zborov in vokalnih skupin, pove: »Lani marca me je Jože Vidič prosil, da bi skupina pevcev zapela štiri pesmi na spominski slovesnosti v Sarvarju na Madžarskem ob obletnici internacije prekmurskih Slovencev v koncentracijsko taborišče v tem kraju. Povabil sem nekaj pevk in pevcev, s katerimi sem že prej sodeloval v različnih zborih in vokalnih skupinah, da smo vadili in zapeli. Po tistem smo se odločili, da bomo kot mala vokalna skupina še naprej vadili in nastopali.« Od takrat so nanizali že vrsto nastopov, največ v Lendavi in okolici, peli so na različnih prireditvah, slovesnostih, ob odprtju razstav in predstavitvah knjig. Nastopali so tudi na obletnicah.

V njihovem repertoarju je poudarek na ljudskih skladbah iz Prekmurja in drugih območij Slovenije, pojejo pa tudi madžarske in hrvaške ljudske pesmi ter ljudske pesmi drugih držav, tudi afriške. Pojejo pa tudi bolj sodobne skladbe, avtorjev iz Slovenije in tujine.

Skupaj z Jožetom Vidičem, ki poje tudi v pevskem zboru Društva upokojencev Lendava, je Jožef Gerenčer ustanovil še malo vokalno skupina Lindenau, ki poje predvsem borbene in uporniške pesmi iz naše zgodovine.

Vir besedila: vestnik.si

MVS Lindau

MVS Lindenau

Folklorno društvo Prekmurje Lendava

Namen folklornega društva je druženje, ohranjanje prekmurskih plesov in  ljudskega izročila. Člani prihajajo iz lendavske občine ter sosednjih občin.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100068174075000

Poskočni muzikanti

Ansambel Poskočni muzikanti je zasedba, ki je bila ustanovljena leta 2010. Izvajajo narodnozabavno in zabavno glasbo. V preteklosti so bili najbolj prepoznavni kot »hišni ansambel« v narodnozabavni oddaji Slovenski pozdrav.

Člani: Dejan Golob, Nejc Tratnjek, Martin Juhart, Jože Kotnik, Lovro Sadek

https://www.facebook.com/poskocnimuzikanti
https://www.youtube.com/@PoskocniMuzikanti/videos