Vinárium Fesztivál 2023: Szlovén etno-est

2023. augusztus 28. hétfő, 18.00 | a Lendvai Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadabrezplacna
etnológiai rendezvény, zene, gasztronómia
Szervező: Mestna skupnost Lendava/Lendvai Városi Közösség, ZKD Lendava/KKSz Lendva, JSKD – OI Lendava / A Szlovén Köztársaság Kulturális Közalapítványának Lendvai Területi Kirendeltsége

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a Vinárium Fesztivál 2023 keretén belül zajló szlovén etno estre, amely 2023. augusztus 28-án,hétfőn 18 órakor lesz a Lendvai Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán!

PROGRAM:

  • Pia Novak szoprán fellépése
  • Énekkarok fellépése: Vita kamarakórus, a Lendvai Nyugdíjasok Egyesületének Nimam časa vegyeskórusa, Evterpe énekegyüttes, Lindua & Lindenau kórusok
  • Koncert: Poskočni muzikanti
  • Gasztronómiai kínálat: muravidéki szelet, vágottzsíros kenyér, pirított kenyér, Matajšec cocta, házi fröccs

a programot Nina Svetlin vezeti

Rossz idő esetén a rendezvény a teremben lesz.

A belépés díjtalan.


A FELLÉPŐKRŐL

Pia Novak, szoprán

A tehetséges fiatal lendvai énekesnőt, Pia Novakot nem kell különösebben bemutatni a helyi közönségnek, hiszen már többször is lenyűgözte őket gyönyörű hangjával. Tavaly, 2022 júniusában az érettségi műsorából vett válogatással varázsolta el a helyi közönséget, amit álló ovációval jutalmaztak.

 https://www.youtube.com/@pianovak2444

KPZ Vita/Vita kamarakórus

Vita pomeni življenje. Ime so izbrali z mislijo na vitalnost in življenjsko energijo, ki naj bi jo zbor odseval skozi petje.

Komorni pevski zbor Vita iz Lendave v letu 2023 praznuje svojo 20. obletnico in šteje 20 članov, zborovodja je Danijel Berden.

Repertoar zbora sestavljajo skladbe različnih žanrov: od renesančnih, romantičnih skladb, ljudskih pesmi do jazza, popa in rocka, petje v različnih jezikih jim ne predstavlja ovire. Njihov zborovodja je zelo ustvarjalen in rad napiše priredbe, zato pogosto pojejo tudi aktualne hite ali pa vedno priljubljene zimzelene melodije. Obiskovalci koncertov pravijo, da si Vito zapomnijo po tem, da med petjem izžarevajo dobro voljo in veselje do petja.

https://sites.google.com/site/kpzvitalendava/
 https://www.youtube.com/@MrKPZVitafan/videos

Vokalna skupina Evterpe – Kulturno društvo Hotiza

Mešani pevski zbor Nimam časa DU Lendava

Pevski zbor MEPZ »Nimam časa« deluje pod okriljem Društva upokojencev Lendava že skoraj petnajst let. Leta 2019 je zbor praznoval svojo 10-obletnico delovanja in ob tem jubileju so izdali glasbeno zgoščeno s 14 pesmimi in bilten. Zbor vodi Matej Pucko.

Mala vokalna skupina Lindau in Lindenau

Malo vokalno skupino Lindua sestavljajo Jožef Gerenčer, ki je tudi njen vodja, Katalin Kulcsar Takacs, Nataša Tomšič, Susanne Gerenčer in Ivan Borovič. Kulcsar Takacseva je iz Lentija na Madžarskem, preostali štirje člani pa so iz Lendave in okolice.

O tem, kako so se našli, Jožef Gerenčer, ki je vodil že veliko pomurskih pevskih zborov in vokalnih skupin, pove: »Lani marca me je Jože Vidič prosil, da bi skupina pevcev zapela štiri pesmi na spominski slovesnosti v Sarvarju na Madžarskem ob obletnici internacije prekmurskih Slovencev v koncentracijsko taborišče v tem kraju. Povabil sem nekaj pevk in pevcev, s katerimi sem že prej sodeloval v različnih zborih in vokalnih skupinah, da smo vadili in zapeli. Po tistem smo se odločili, da bomo kot mala vokalna skupina še naprej vadili in nastopali.« Od takrat so nanizali že vrsto nastopov, največ v Lendavi in okolici, peli so na različnih prireditvah, slovesnostih, ob odprtju razstav in predstavitvah knjig. Nastopali so tudi na obletnicah.

V njihovem repertoarju je poudarek na ljudskih skladbah iz Prekmurja in drugih območij Slovenije, pojejo pa tudi madžarske in hrvaške ljudske pesmi ter ljudske pesmi drugih držav, tudi afriške. Pojejo pa tudi bolj sodobne skladbe, avtorjev iz Slovenije in tujine.

Skupaj z Jožetom Vidičem, ki poje tudi v pevskem zboru Društva upokojencev Lendava, je Jožef Gerenčer ustanovil še malo vokalno skupina Lindenau, ki poje predvsem borbene in uporniške pesmi iz naše zgodovine.

Vir besedila: vestnik.si

MVS Lindau

MVS Lindenau

Folklorno društvo Prekmurje Lendava

Namen folklornega društva je druženje, ohranjanje prekmurskih plesov in  ljudskega izročila. Člani prihajajo iz lendavske občine ter sosednjih občin.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100068174075000

Poskočni muzikanti

Ansambel Poskočni muzikanti je zasedba, ki je bila ustanovljena leta 2010. Izvajajo narodnozabavno in zabavno glasbo. V preteklosti so bili najbolj prepoznavni kot »hišni ansambel« v narodnozabavni oddaji Slovenski pozdrav.

Člani: Dejan Golob, Nejc Tratnjek, Martin Juhart, Jože Kotnik, Lovro Sadek

https://www.facebook.com/poskocnimuzikanti
https://www.youtube.com/@PoskocniMuzikanti/videos