Jože Plečnik in Praga

brezplacna Ponedeljek, 5. september 2022 | razstava
16.00
Prizorišče: Preddverje Gledališke in koncertne dvorane Lendava
Organizator: Veleposlaništvo Češke republike v Sloveniji, Občina Lendava – Lendva Község in Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Vljudno vas vabimo na otvoritev razstave
Jože Plečnik in Praga,
ki bo v ponedeljek, 5. septembra 2022, ob 16. uri
v preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi.

Razstavo bosta odprla:
Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Sloveniji
in Ivan Koncut, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Lendava.

Razstava bo na ogled do 30. septembra 2022.

 

O RAZSTAVI

Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega v četrti Vinohrady pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Na to pomembno poglavje Plečnikovega življenja in ustvarjanja opozarja razstava umeščena na 22 panojih. Izredne fotografije, kratki opisi in citati sodobnikov ter Plečnikovih interpretov bodo obiskovalcem do 30.09. bogatili izkušnjo in vedenje o arhitektu Jožetu Plečniku.

Na začetku nas razstavni panoji spomnijo na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof. Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911.

Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih.

Pozornost je namenjena tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega Mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane. Zadnji pano ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa nas spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

Razstava je nastala na pobudo Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike, v sodelovanju s Plečnikovo hišo, Cezch Architecture week, FOIBOS BOOKS in Kotěrovo centrum architektury.

Avtor razstave je Vladimír Šlapeta, profesor arhitekture na Češkem, eden izmed najbolj znanih čeških arhitektov, ki je med drugim leta 2003 gostoval na Univerzi v Ljubljani in je v preteklosti sodeloval na različnih dogodkih v Sloveniji na področju arhitekture.