Prešernovo gledališče Kranj: PREDSEDNICE

torek, 23. januar 2024, ob 19. uri | Gledališka in koncertna dvorana Lendavaplacljivaabonma_si
  črna komedija
Cena vstopnice: predprodaja 15 €, na dan predstave 18 €
Vstopnico lahko kupite na blagajni GKD Lendava. Telefon: (0)2 577 60 24
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Werner Schwab
PREDSEDNICE

Režiser: Jure Novak
Prevajalka: Mojca Kranjc

Naslov izvirnika: Die Präsidentinnen

Prevajalec pesmi “Kaj mora zame biti Bog”: Jure Novak
Dramaturginja: Marinka Poštrak
Scenograf: Leon Vidmar
Kostumografinja: Dajana Ljubičić
Avtor glasbe: Uroš Buh
Koreografinja: Lada Petrovski Ternovšek
Lektorica: Barbara Rogelj
Oblikovalec luči: Andrej Hajdinjak
Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Igrajo
Erna -Vesna Jevnikar
Greta – Darja Reichman
Marička – Tina Resman k.g.
Pozavnist – Branko Mrak k.g.

Trajanje: 90 minut, brez odmora

Ob Thomasu Bernhardu in Elfriede Jelinek je Werner Schwab gotovo eden najradikalnejših kritikov avstrijske družbe kot tudi družbe nasploh. V avstrijsko in kasneje tudi v mednarodno gledališko krajino je zarezal z neverjetno ostrino. Werner Schwab je dobesedno z golimi vrokami (tako kot njegova Marička v Predsednicah) segel naravnost v smrdljivo kloako človeške primitivnosti in izvlekel na plano vso banalnost in bizarnost človeškega blata. Kot »otrok nižjega sloja«, ki je odraščal sam z materjo (hišnico in čistilko), brez očeta (saj je zakon takoj po njegovem rojstvu razpadel), je seveda od blizu spoznal vso bedo in tudi sanje ljudi s »socialnega dna«. In prav o tem govori njegova »ljudska igra« v treh prizorih.

 

O  PREDSTAVI

V Predsednicah Schwab skozi duhovite in iskrive dialoge dveh upokojenih čistilk Erne in Grete ter še »aktivne« Maričke mojstrsko razgrinja banalno in na krščanskih stereotipih temelječo plat družbe. Popreproščena banalnost, primitivizem in tudi brutalnost Erne in Grete na eni strani in »idiotska« naivnost verske fanatičarke Maričke kulminirajo v njihovih erotičnih in sentimentalnih sanjarijah, da bi avtor pred očmi malomeščanske publike brez olepševanj razgrnil vso bizarnost ljudi, ki jih na eni strani omejuje klišejski in togi katolicizem, na drugi pa globoko zakoreninjeni nacizem. Predsednice so brez dvoma kot naročeno besedilo za naš čas in naše igralke.

 

REŽISERJEVE MISLI

Za direktorja in umetniškega vodjo Jureta Novaka bodo Schwabove Predsednice prva uprizoritev, ki jo bo režiral v Prešernovem gledališču. »Predsednice so črna, skoraj groteskna komična drama. Tri zrele ženske z robov družbe odprejo večna vprašanja: kam nas vodi soočenje s čedalje kompleksnejšim svetom, ki nas obkroža, kam se zatekamo v uteho, o čem sanjarimo, medtem ko stvarstvo drvi naprej? V zgodbi protagonistke s sočnim Schwabovim jezikom presegajo lastne meje in fantazije in že od nastanka navdušujejo in škandalizirajo gledalce po vsem svetu. Erna, Greta in Marička nas bodo popeljale v (čarobne) svetove (zavrte) seksualnosti in (osnovnih) (človeških) potreb. Igralsko izjemno zahtevne vloge bodo članicam našega ansambla v izziv, nadejam pa se, da bomo skupaj odgrnili krinke vsakdana in se zazrli v lastne globine, v vsej njihovi mesenosti in organskosti,« je strnil svoje misli o besedilu režiser Jure Novak.

https://pgk.si/repertoar/predsednice/752


FOTOGALERIJA

Foto: Nada Žgank


VIDEO


KKCL Slovenski abonma 2023/24

Povezava: https://www1.kkl.si/sl/slovenski-abonma-2023-2024/