SNG Nova Gorica: Oleanna

četrtek, 15. februar 2024, ob 19. uri | Gledališka in koncertna dvorana Lendavaplacljivaabonma_si
  drama
Cena vstopnice: predprodaja 15 €, na dan predstave 18 €
Vstopnico lahko kupite na blagajni GKD Lendava. Telefon: (0)2 577 60 24
Organizator: Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ

Studio SNG Nova Gorica predstavlja:

David Mamet
OLEANNA

(naslov izvirnika: Oleanna, 1992)

Drama

Prevajalec: Zdravko Duša
Režiser: Radoš Bolčina
Oblikovalec svetlobe: Matjaž Bajc
Oblikovalec zvoka: Vladimir Hmeljak
Oblikovalec scenskih elementov in rekvizitov: Gorazd Prinčič
Tehnični pomočnik: Valentin Pavlin

Igrajo

John – Radoš Bolčina
Carol – Tina Resman k. g.


Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.

O delu

Zaskrbljena in negotova študentka Carol obišče profesorja Johna, da bi se z njim pogovorila o tem, zakaj ji je spodletelo pri njegovem predmetu. Pogovor se nerodno zasuče, ko profesor v razglabljanju o svojih filozofskih stališčih in osebnih težavah izreče določene misli, ki jih je moč razumeti na različne načine. Poleg tega se iz sprva brezčutne, vzvišene avtoritete prelevi v nemara pretirano empatičnega mentorja. Ob naslednjem srečanju ga mnogo bolj samozavestna študentka obtoži spolnega nadlegovanja. In po še več njenih obtožbah, ki jih podpira skupina aktivistov, profesor izgubi možnosti za pridobitev naziva in njegova kariera se začne podirati. On je prepričan, da ni storil ničesar narobe. Ona se počuti prizadeto in zahteva odškodnino.

Oleanna je ena najslavnejših in največkrat uprizarjanih iger sodobnega ameriškega dramatika, pisca in režiserja Davida Mameta. V intelektualno kompleksni in tehnično dovršeni mojstrovini izpred #metoo obdobja raziskuje odnos med študenti in profesorji, moč avtoritete, definicijo spolnega nadlegovanja, destruktivnost napačne komunikacije in pretirane politične korektnosti. Naslov igre, vzet iz ljudske pesmi, se nanaša na vizijo izogibanja družbenopolitičnim problemom iz 19. stoletja. Mamet je svojo igro priredil v film (1994) z enakim naslovom in enakim izzivom gledalcu: dve resnici – na katerokoli stran se postaviš, si v zmoti.

 

Ali govorimo o spolnem nasilju profesorja ali o narcistični motnji študentke, ki zaradi slabe ocene želi uničiti položaj avtoritete? Osebno transformacijo brez dvoma doživita oba lika, vprašanje pa je, ali jo bosta prenesla. Mamet razpira pomembna vprašanja in nastavlja zrcalo humanosti, razpravlja o osebnih mejah človeka in nas postavlja na stopnice odnosov do tujcev ali celo naših najbližjih – kaj povzročijo naša dejanja, kakšne posledice nosijo –, kar na koncu rezultira v eno samo vprašanje: kakšen človek sem in kakšen hočem biti?

Tina Resman

 

Kaj lahko ugotovimo iz Oleanne? Vsak nekaj drugega. Jaz sem uvidel, da vem, da nič ne vem. Da je življenje barvito, da ni črno-belo, da je med tema skrajnostma tisoč in ena realnost, da so vsa bitja in njihova hrepenenja samosvoja.

Radoš Bolčina

 

Ogled predstave zaradi uporabe stroboskopa odsvetujemo osebam z epilepsijo.


https://www.sng-ng.si/repertoar/arhiv/predstave/2023060910314892/


FOTOGALERIJA

foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec


KKCL Slovenski abonma 2023/24

Povezava: https://www1.kkl.si/sl/slovenski-abonma-2023-2024/